Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stadskas herpakt zich na veel pech

Tholen - Het ging stadslandbouwkas De Oude Beer niet bepaald voor de wind. Het bestaan van het sociale project in Dordrecht stond op losse schroeven toen uitbreiding van de naastgelegen A16 werd medegedeeld. Vorig jaar werd er ingebroken en in oktober woedde er een flinke brand in de kas.


De stadslandbouwkas ligt vlak naast de A16.

Hersteld
Bij de brand gingen niet alleen de gewassen verloren, ook al het gereedschap, het meubilair, de administratie en de keuken gingen in vlammen op, vertelt initiatiefnemer Jan Ligtenberg.


De kas is bij de herbouw verkleind om rekening te houden met de toekomstige verbreding van de snelweg.

Van de brand is niets meer te zien. "De laatste ruiten zijn er vorige week in gezet. Bij de herbouw is meteen rekening gehouden met de verbreding van de snelweg. Wat nog rest is om onze naam te schrijven op de ruiten aan de kant van de A16, zodat we weer helemaal op de kaart staan."


Het achterste gedeelte van de kas wordt betegeld.

Enkele vrijwilligers zijn druk bezig een gedeelte van de kas te betegelen. "Hier komt een keuken en een klein kantoortje." In een ander gedeelte steken frisgroene plantjes voorzichtig hun blaadjes boven de aarde.


Na de brand werden alle gewassen verwijderd.

Veel hulp
In drie maanden tijd is de kas weer in glorie hersteld. "Het herstel kostte in totaal zo'n 1500 euro. Dat konden we nooit helemaal zelf opbrengen. Gelukkig hebben we veel hulp gehad. We hebben bijvoorbeeld in het verleden veel zaden geruild en nu kregen we spontaan weer zaden terug. Een ander doneerde een partij tegels die hij nog had staan en ook de gemeente staat achter het project."


Initiatiefnemer Jan Ligtenberg.

Bodemonderzoek
"Hier komen de pepers, paprika's en tomaten," wijst Jan. "En daar hebben bonen gestaan. Zij hebben stikstof in de bodem gebracht. Nu gaan we er bladgewassen neerzetten. Er komt nog een onderzoek naar de bodem om te kijken of er na de brand geen schadelijke stoffen in de grond zijn achtergebleven."


In De Oude Beer wordt het Zuid-Amerikaanse knolgewas Yacon geteeld.

Het aanbod is divers. "We hebben perzikbomen en amandelen." Trots trekt Jan een Yacon uit de grond. "Ze doen het erg goed in de kas. Gisteren heb ik er een appeltaart mee gebakken," lacht Jan. "Bovendien is de prijs goed, zo'n 4 euro per kilo."

Vrijwilligers
In de kas werken allemaal vrijwilligers. "We begonnen met z'n tweeën. Nu telt de ploeg ongeveer 15 man. Het zijn mensen met allerlei achtergronden: met een rugzakje, een burn-out of gepensioneerden."


In april gaat 'De Oude Beer' weer open voor publiek.

"In het weekend van 7 en 8 april gaan we weer officieel open voor bezoekers. Dan staan er weer gewassen en is het weer zoals het was."

Voor meer informatie:
Stadslandbouwkas 'De Oude Beer'
www.stadslandbouwdordrecht.nl