Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stemmingindex blijft desondanks historisch hoog

Telers iets minder vertrouwen in toekomst

Het vertrouwen dat glastuinbouwondernemers hebben, is in het vierde kwartaal beperkt naar beneden bijgesteld: de Agro Vertrouwensindex daalde met ruim 2 punten. Zowel de huidige stemmingsindex als de index van de verwachtingen voor over 2 à 3 jaar is licht afgenomen.



Sinds eind 2014 is de stemmingsindex gestaag gestegen. Sinds het tweede kwartaal van 2017 lijkt deze nu te stabiliseren. De stemmingsindex, die de huidige situatie op het bedrijf weergeeft, daalde maar beperkt. Resultaten van het vierde kwartaal van 2017 geven aan dat de index met 1,5 punt daalde. Er zijn nog altijd meer ondernemers die een positief oordeel hebben dan ondernemers die negatief oordelen over de huidige bedrijfssituatie. De index blijft hierdoor positief en is, historisch gezien, nog altijd vrij hoog.

Conjunctuurindex
De conjunctuurindex, die ondernemers 12 maanden laat terugkijken, steeg wel (+2 punten) maar blijft negatief. Meer ondernemers zijn negatief over de laatste 12 maanden dan positief. De index staat na het vierde kwartaal op -5 punten. De opbrengstprijzen, omzet en winst worden wel positiever ingeschat dan het derde kwartaal maar hier zijn ondernemers overwegend nog altijd negatief over. De productie droeg, ook in het vierde kwartaal van 2017, positief bij aan de bedrijfssituatie van de afgelopen 12 maanden en is stabiel. De kosten werden negatiever beoordeeld.

Toekomstverwachting
Het vertrouwen dat ondernemers hebben in hun bedrijfssituatie op de middellange termijn (toekomstverwachting) is met bijna 3 punten gedaald. Na vier metingen waarbij de index rond de 20 punten schommelde, daalde de index in het tweede kwartaal van 2017 met een kleine zeven punten. Nu daalde de index verder en is met 11 punten op het laagste niveau sinds het derde kwartaal van 2013.

Voor de komende 12 maanden blijven de ondernemers voorzichtig. Er zijn nog altijd bijna evenveel ondernemers met negatieve verwachtingen als ondernemers met positieve verwachtingen. Toch steeg de index iets omdat alle onderliggende factoren zoals opbrengstprijs, kosten, omzet winst en productie allemaal positiever werden beoordeeld. Wel was dit onderscheid minimaal ten opzichte van de vorige enquête die ondernemers bevroeg over het derde kwartaal van 2017.

Bron: Agrimatie Wageningen Economic Research.

Publicatiedatum: