Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Levensduur AntiReflect waarschijnlijk veel langer dan een jaar"

"AntiReflect verbetert de lichtinval bij bestaande kassen. De werking blijft minstens een jaar op peil maar de bewijzen stapelen zich op dat het veel langer is."

Aanbrengen van meetapparatuur voor lichtmeting
Als zonlicht op een kasdek valt, gebeuren er drie dingen. Het grootste deel gaat er doorheen: dat heet transmissie. Een deel weerkaatst op het dek; dat is de reflectie. In het algemeen geldt hoe groter de invalshoek van het licht is, hoe meer reflectie. Het derde deel is absorptie: een klein deel van de zonnestraling dringt in het materiaal maar komt er niet meer uit. Dit leidt tot opwarming van het glas of plastic. Transmissie, reflectie en absorptie zijn samen altijd 100% van de zonnestraling die op het kasdek valt. Aan de absorptie valt niet zo veel te doen; dat is een materiaaleigenschap. Om de transmissie te verbeteren, is terugbrengen van de reflectie daarom het aangrijpingspunt bij bestaande kassen.



Mardenkro heeft de oplossing AntiReflect ontwikkeld, die de brekingsindex van het kasdek verandert. Hierdoor loopt de reflectie terug en verbetert de transmissie met gemiddeld 3%. Bij grotere invalshoeken (als de zon laag staat) kan dit nog verder oplopen. De betere lichtinval zorgt voor een hogere productie en een betere kwaliteit.

Levensduur langer dan een jaar
AntiReflect vergt een investering van de teler. Daarom is de verwachte levensduur van groot belang. Tot nu toe is een goede werking gedurende minimaal een jaar gegarandeerd. Maar de bewijzen stapelen zich op dat het veel langer is.
Om de slijtvastheid te onderzoeken, heeft Mardenkro eerst in het eigen lab proeven gedaan. Glasplaten met AntiReflect zijn blootgesteld aan UV-straling en kunstmatige neerslag, op zo'n manier dat ze in een versneld tempo verouderden. Op de resultaten van deze proeven is de garantie gebaseerd en de eerste ervaringen op tuinbouwbedrijven bevestigen het beeld.

Onafhankelijk onderzoek
Mardenkro investeert veel in eigen R&D, maar hecht ook sterk aan onafhankelijk onderzoek van haar producten. Het Lichtlab van Wageningen University & Research heeft glasplaten die onder praktijkomstandigheden behandeld zijn met AntiReflect doorgemeten met state-of-the-art meetapparatuur.
Dat gebeurde meteen na de toepassing maar ook een jaar later. Daaruit blijkt dat de transmissie vrijwel niet teruggelopen is; de teruggang bedroeg in de slechtste gevallen slechts tienden van procenten. De conclusie: na een jaar is de werking nog vrijwel hetzelfde indien de laag niet regelmatig geborsteld wordt.
De eerste duurproeven onder praktijkomstandigheden lopen nu anderhalf jaar. Ook hier is nauwelijks teruggang te merken. Een periode van twee jaar met aanzienlijke lichtwinst lijkt goed haalbaar, en misschien nog wel meer.

Niet borstelen
De klimaatfactoren die de slijtvastheid kunnen aantasten zijn onder andere UV-straling en neerslag. Tot nu toe is er alleen onder Nederlandse klimaatomstandigheden getest. Een andere factor die de laag kan aantasten, is de manier van schoonmaken van het kasdek. Hoewel bij meerdere keren borstelen met water vrijwel geen teruggang van de transmissie bleek, is het advies toch om niet te borstelen. Agressieve reinigingsmiddelen, zoals fluormiddelen, tasten de laag zeker aan en kunnen dus niet ingezet worden.
AntiReflect kan heel goed gecombineerd worden met andere coatings van ReduSystems, zoals ReduFuse, ReduSol en ReduHeat. Deze kunnen bovenop AntiReflect aangebracht worden. Voor de verwijdering is ReduClean het aangewezen middel. Als de coating daarmee ingespoten wordt, regent hij er bij de eerste regenbui af en komt de AntiReflect laag en zijn werking weer tevoorschijn.

Meten is weten
AntiReflect op het kasdek is vanaf binnen onzichtbaar. De teler kan dus niet makkelijk zien of de laag nog intact is. Alleen de teeltresultaten – meer opbrengst en wellicht een betere kwaliteit – geven dan een indicatie daarvan. Mardenkro ontwikkelt momenteel meetapparatuur die onder praktijkomstandigheden de lichtwinst kan aantonen, zodat de teler zelf kan controleren of er veroudering van de AntiReflect laag optreedt. Gedurende 2018 zal Mardenkro uitgebreid testen met deze meetapparatuur bij gebruikers van AntiReflect.

HortiContact
Tijdens de HortiContact in Gorinchem zal de AntiReflect worden gepresenteerd. Paul van Gils, accountmanager van Mardenkro, zal de presentatie geven. Van Gils: "Tijdens de presentatie gaan we dieper in op hoe de tuinder meer licht in de bestaande kas kan krijgen. In de praktijk hebben we in 2017 gezien dat de gemiddelde lichtwinst met AntiReflect 3 procent is."

Wanneer? 20-21-22 februari om 16.00 uur
Waar? HortiContact in Gorinchem, Vergaderzaal 2 naast restaurant 1

Het hele Mardenkro team zal tijdens HortiContact aanwezig zijn bij stand 193.


Publicatiedatum: