Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biomassacentrale voor Prominent Grevelingen, DT van Noord en Van Duijn

In Sirjansland wordt dit jaar een duurzaam energieproject gerealiseerd. Het doel is om eind 2018 de eerste duurzame warmte en groene CO2 uit de installatie te kunnen gebruiken. De toekomstige installatie zal bestaan uit een houtgestookte biomassacentrale met daaraan gekoppeld een CO2 afvanginstallatie voor de terugwinning van de CO2. Het project is in een initiatief van DES B.V., bestaande uit VOF Prominent Grevelingen, DT van Noord tomaten en Van Duijn aubergines.

Het in biomassa gespecialiseerde bedrijf Comgoed uit Dirksland is aan het project verbonden als leverancier voor de benodigde regionale laagwaardige biomassa. De ketel wordt gebouwd door Vyncke en de CO2 afvanginstallatie door Frames. Hanse Staalbouw neemt de bouw van de opslagloods en het ketelhuis voor zijn rekening.

Combinatie van technieken
De warmte en groene CO2 die de installatie levert wordt door de omliggende tuinbouwbedrijven gebruikt in het productieproces. "Uniek aan het project is het afvangen van de groene CO2 uit de rookgassen, die ontstaan bij de verbranding van biomassa. De CO2 wordt gebruikt om de plantengroei te bevorderen in de teelt", aldus Pleun van Duijn, een van de initiatiefnemers van DES B.V. In Europa is deze combinatie van technieken nog niet eerder op deze schaal toegepast, dit maakt het project uniek. De samenwerking tussen de drie tuinbouwbedrijven zorgt voor schaalvoordeel waardoor het een interessante oplossing is geworden.

Duurzaamheid en besparing
Door warmte uit biomassa in te zetten wordt meer dan 6,5 miljoen m3 aardgas bespaard per jaar. Daarnaast zorgt het gebruik van biomassa als brandstof voor een vermindering van 12 miljoen kilogram fossiele CO2 uitstoot per jaar. "Wij willen onze teelt verduurzamen", aldus van Duijn. "Daarom kiezen we nu voor een innovatieve en duurzame vervanging van een groot deel van de CO2 en fossiele warmte in het productieproces."

Subsidie
"Door het innovatieve karakter van het project en vooral door de toepassing van CO2-afvang in het proces kan gebruik gemaakt worden van de DEI subsidie (topsector energie) van het Ministerie van Economische Zaken."

Voor meer informatie:
DES B.V.
Pleun van Duijn, initiatiefnemer
pleun@des-bv.nl
 
 
Publicatiedatum: