Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jan Engelen, Coöperatie Hoogstraten: "Uitbreiding paprika-areaal heeft onze focus"

"Markt belichte tomaten meer onder druk dan vorig jaar"

Tholen - Bij Coöperatie Hoogstraten bestaat het kasgroentenaanbod momenteel hoofdzakelijk uit belichte tomaten. "Het belichte seizoen staat meer onder druk dan vorig jaar met name bij de tros- en vleestomaten", constateert commercieel manager Jan Engelen. Uitzondering hierop vormen de specialties. Hiervan zijn de meeste in contracten vastgelegd en die afzet verloopt goed."

Het tomatenareaal van Coöperatie Hoogstraten vertoont een stijgende lijn. Voor het einde van het jaar staat opnieuw een uitbreiding van 10 hectare bij enkele bestaande telers gepland. "Met name de specialties vormen een groeimarkt. Hierin kunnen we ons goed onderscheiden met maatwerk naar de klant en dat werpt zijn vruchten af", vertelt Jan. De import van tomaten heeft bij de coöperatie een bescheiden aandeel. "In de tijd dat er nog geen belichte teelt was, deden we dat wel. Nu gebeurt het puur op vraag van de klant en in momenten dat we zelf minder productie hebben."



Komkommers vormen voor Coöperatie Hoogstraten een vrij kleine productgroep. "We hebben nog twee Belgische telers en de rest wordt aangevuld met Nederlandse telers. Jaarlijks vermarkten we zo'n 8 miljoen stuks en die verkoop wordt verzorgd door Bel'Orta. Het is voor ons geen doelstelling om het komkommeraanbod uit te breiden, afgelopen jaar was het ook geen goed komkommerjaar", vertelt Jan. Wel heeft de coöperatie dit jaar voor het eerst aubergines in het assortiment en ook daarvoor is de afspraak gemaakt om die samen met Bel'Orta te verkopen.

Het paprika-areaal neemt dit jaar bij Coöperatie Hoogstraten met 15 hectare af, hoofdzakelijk als gevolg van bedrijfsbeëindigingen en omschakeling naar andere teelten, zoals zachtfruit en aubergines. "Focus is wel om de komende tijd het paprika-areaal weer uit te breiden. We zijn de laatste jaren fors gegroeid in het verpakken van paprika's en die groei willen we graag verder doorzetten. Nu zullen we naar verwachting paprika's bij Bel'Orta of Nederlandse handelshuizen moeten bijkopen", vertelt Jan. Het grootste potentieel voor uitbreiding ligt daarbij vooral in Nederland. "In België zijn de locaties met uitbreidingsmogelijkheden vrij beperkt. Wij zullen daarnaast in België de komende jaren te maken krijgen met enkele bedrijfsbeëindigingen, veelal bedrijven die bijvoorbeeld te klein zijn geworden voor de teelt van tomaten, maar wel geschikt zijn om door te gaan als zachtfruitteelt."

Voor meer informatie:
Jan Engelen
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - België
Tel: +32 3 3400233
Fax: +32 3 3147844
www.hoogstraten.eu