Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teeltseizoen 2018: ruim 20% minder joules dan 2017

Gina heeft tot tevredenheid van Syngenta een vlotte start gehad. De eerste zetting is achter de rug en de eerste vruchten zijn aan het groeien. Het bedrijf deelt de teeltinfo. 



Zoals in de grafiek te zien is, heeft het gewas flink minder licht gehad in de afgelopen periode vergeleken met 2017 en met het meerjarig gemiddelde. Het teeltseizoen 2018 heeft tot nu toe ruim 20% minder joules vergeleken met dezelfde periode in 2017 en 15% minder joules dan het meerjarig gemiddelde. Dit ziet Syngenta overal terug in de gewassen. De zetting is minder regelmatig en er zit gemiddeld iets meer ongelijkheid in de stengels.

Bij Gina werd de eerste zetting gerealiseerd. De bloemen waren krachtig en netjes afgebogen, waardoor de vruchten van een goeie kwaliteit zijn. Het advies van Syngenta blijft om de vruchten terug te dunnen naar een vrucht per tak, zodat de energievraag niet te hoog wordt en er sneller met een tweede zetting begonnen kan worden.



'Olympische ring'
Inmiddels zijn de etmaaltemperaturen weer omhoog gegaan (zowel DT als NT) om te zware bloemen voor de tweede zetting te voorkomen. Het is duidelijk zichtbaar dat er bij Gina nog kracht over is met de belasting van zetsel een, waar bij sommige andere rassen de groei flink achteruit is gegaan. De vruchten van Gina vertonen een duidelijk kenmerk, een paarse 'Olympische' ring op de kroon van de vrucht. Deze verdwijnt vanzelf voordat de vrucht begint te kleuren.

Tempo maken
In de volgende periode is het belangrijk om tempo te maken (snelheid) door voldoende etmaaltemperatuur aan te houden. Belangrijk is om hierbij naar de bloemstand te blijven kijken, deze is leidend. Door actief te blijven telen, met minimum buis en niet te hoog oplopende vochtcijfers, zorgen we ook voor sterke cellen in de plant. Als Gina te krachtig wordt, kan dit best opgevangen worden door de dag te verlengen. Bij structureel te lage etmalen kunnen bloemen te grof worden en daardoor de vorm van de vrucht negatief beïnvloeden.

Na de tweede zetting is het goed om nog enkele dagen rustig aan te doen in temperatuur tot de vruchten 2,5 cm groot zijn. Daarna kan er weer tempo gemaakt worden. Gina is volgens Syngenta sterk tegen neusrot, dus hier hoeft geen extra rekening mee te worden gehouden.

Scherm
Als het gewas te donker wordt moet het scherm gesloten worden. Bij een te blonde gewaskleur moet het scherm langer open blijven.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl


Publicatiedatum: