Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardwarmteproject vermindert CO2-uitstoot tuinders rond Andijk aanzienlijk

Het aardwarmteproject aan de Nieuwe Dijk in Andijk laat zien wat mogelijk is als geavanceerde techniek wordt omarmd door de tuinbouw. Over ruim een half jaar zal 130 hectare aan kassen deels worden verwarmd door middel van water uit grote diepte. "Beter voor het milieu en de gebruikers worden minder afhankelijk van gas," benoemt Laurens Vlaar enkele voordelen. Hij is manager Vergunningen & Veiligheid bij de Energie Combinatie Wieringermeer (ECW), de organisatie die samen met de lokale tuinders het zogeheten geothermie-project is gestart.

Blije gezichten
Vlak voor de jaarwisseling waren veel blije gezichten te zien op het terrein van zo'n 7500 vierkante meter. De blijdschap was het resultaat van een succesvolle test. Wat betekent dat het werk volgens planning blijft doorgaan. De put heeft genoeg capaciteit en het water is met zo'n tachtig graden warm genoeg. Rond de herfst van dit jaar worden de kassen van de deelnemers verwarmd dankzij water afkomstig uit een diepte van ruim twee kilometer. Vlaar: "Het is een uiterst complexe installatie die veel expertise van verschillende partijen vraagt en een forse investering. Maar het zorgt uiteindelijk voor onder andere fors minder uitstoot van CO2. Dus als maatschappij winnen we er heel wat mee."

ECW heeft al ervaring opgebouwd met geothermie. Bij Agriport A7 heeft ECW in combinatie met glastuinbouwers al een aardwarmteproject voltooid. Hier zijn zes putten geboord. "Het gebruiken van aardwarmte is op zich geen nieuwe techniek," weet Vlaar. "Maar wel zorgen technologische ontwikkelingen ervoor dat het steeds efficiënter en dus interessanter wordt."

Combinatie van technieken
Met de installatie in Andijk kunnen de deelnemende tuinders naar verwachting met zo'n 50 procent minder gas toe. "Dat is een aanzienlijke vermindering, zeker als je bedenkt dat het om zo'n 130 hectare aan kassen gaat. Toch is dit eigenlijk nog maar het begin. Het uiteindelijke doel is om zonder gas te kunnen. Om door een combinatie van verschillende technieken, waar geothermie er een van is, te zorgen voor een duurzame en onafhankelijke energievoorziening. Een die het milieu niet of nauwelijks meer belast. Vooralsnog toekomstmuziek, maar door projecten als deze wordt wel een belangrijk begin gemaakt."
 
Het project in Andijk laat volgens ECW nog maar eens zien dat de tuinbouw vooruitstrevend is en vernieuwing omarmt. Natuurlijk hebben de bedrijven ook een eigenbelang. Minder afhankelijk zijn van gas is in tijden van globale politieke spanningen geen overbodige luxe. En dat het project mede met subsidie mogelijk wordt gemaakt, helpt ook. "Natuurlijk," zegt Vlaar. "Maar dat is ook nodig om dit soort technieken verder te helpen. Net zoals we de glastuinbouwondernemers nodig hebben die er enthousiast en vol vertrouwen voor kiezen om met deze innovatie aan de slag te gaan. Om het naar een volgend niveau te tillen en de eerste stappen richting klimaatneutrale glastuinbouw te zetten. Uiteindelijk heeft de hele maatschappij hier voordeel van."



Boortoren
Op de boorlocatie langs de Nieuwe Dijk in Andijk zal nog enige tijd de imposante boortoren te zien zijn. Deze boort vier schachten of putten in de grond van ruim twee kilometer diep. Twee schachten vormen samen een zogeheten doublet. De schachten worden overigens niet zomaar even geboord. Om door twee kilometer aan verschillende lagen te boren, is veel deskundigheid, kennis, hoogwaardige techniek en tijd nodig. De boorlocatie wordt 24 uur per dag, zeven dagen per week bemand door werknemers van een keur aan specialistische bedrijven. Voordat überhaupt met de boorwerkzaamheden begonnen kan worden, wordt eerst een compleet onderzoeks- en voorbereidingstraject gestart. "Voordat vorig jaar de eerste boor de grond in ging, waren we al enige tijd bezig," zegt Laurens Vlaar van de Energie

Warmtewisselaar
Uit een schacht wordt het opgewarmde water uit de put gehaald. Dit water wordt gebruikt om met behulp van een warmtewisselaar ander water op uiterst efficiënte wijze op te warmen. Om het vervolgens via een buizenstelsel van ruim zes kilometer naar de kassen van de deelnemende bedrijven te vervoeren.
 
Zout
Waarom het water dat uit de grond komt niet direct naar de kassen getransporteerd wordt om de kassen direct te verwarmen? Omdat het warme water uit de aarde erg zout is. "Mocht er ergens een lek ontstaan, willen we natuurlijk niet dat dit zoute water in het milieu terechtkomt," legt Vlaar uit. "Daarom gebruiken we het om zoet water te verwarmen. Dit gebeurt uiterst efficiënt. Er is nauwelijks sprake van energieverlies."
 
Het water uit de aarde blijft dus op de locatie van de installatie. Het is een gesloten circuit. Wanneer het zijn warmte heeft afgegeven, wordt het via de andere schacht van de doublet weer terug het reservoir ingestuurd. Zo kan het water weer opwarmen en blijft het volume water in de aarde nagenoeg onveranderd.

Meer informatie:
ECW Netwerk
Agriport 109
1775 TA Middenmeer
0031 - 880 307 060
info@ecwnetwerk.nl
www.ecwnetwerk.nl
Publicatiedatum: