Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe houtkachel verwarmt de kas van Kwekerij Baas

Pot- en Tuinplantenkwekerij Baas heeft sinds twee maanden een nieuwe bio-installatie ter aanvulling van de bestaande houtketel die er al 7 jaar stond. Hiermee is het bedrijf de eis van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een stap voor. Wiebes wil dat bedrijven in 2022 stoppen met het gebruik van aardgas, omdat de gaskraan in Groningen langzaam wordt dichtgedraaid.

Kwekerij Baas verwarmt de kas door het verbranden van restafval van hout. Overtollig hout uit de omgeving, zoals snoeiafval, wordt in een speciale installatie omgezet tot warmte en elektriciteit. "We verbruiken ongeveer 18000 ton per jaar, verdeeldover de beide installaties," vertelt verkoopmanager Edwin Westerhuis. Omroep Flevoland nam een kijkje bij de kwekerij in Ens.


Bron: Omroep Flevoland

Groene stroom
"Onze bestaande houtketel verwarmde alleen de kas. De nieuwe installatie heeft ook een verdampingsturbine die ervoor zorgt dat we stroom terug kunnen leveren aan het net." Over de rendabiliteit zegt Edwin: "Natuurlijk is het een investering, maar uiteindelijk is het prijsniveau stabieler dan verwarmen met aardgas. De overheid stimuleert de installatie, mede omdat het voor Nederland om nieuwe technieken gaat."

En de restjes?
"Wat er na het verbranden van het hout overblijft is natuurlijk as. Dit wordt op dit moment weer verwerkt in beton en asfalt, omdat het nog wordt gezien als niet zuiver afval. We zijn nu bezig om de as te laten bemonsteren om erachter te komen hoe zuiver het echt is. Daarna kunnen we kijken of we er niet een compost product van kunnen maken."


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018