Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Initiatiefnemer Pestinfo.nl in de clinche met Atlas Bestrijdingsmiddelen

Tholen - Enkele dagen geleden werd een man ontslagen bij het Hoogheemraadschap Holland. Deze meneer, alleen onder de voornam Rik in de publiciteit, weet alles van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. Dit is niet alleen zijn specialisme maar ook een passie, want in zijn vrije tijd hield hij een website in de lucht waarop aan de hand van kaarten precies te zien is waar wat in het water zit. Dit is openbare maar in de praktijk slecht toegankelijke informatie, meende Rik, en vandaar dit initiatief.

In 2016 won Rik nog een prijs ('Hacking for Sustainability) met zijn initiatief, maar een paar dagen later ontstond als uit het niets hommeles. Professor in de milieubiologie Peter van Bodegom van het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) van de Universiteit Leiden, dat de concurrerende website Atlas Bestrijdingsmiddelen beheert, schreef een boze brief aan het Hoogheemraadschap. Hij eiste dat de website op zwart ging, omdat deze verwarring zou stichten en deels gekopieerd zou zijn.


bron: pestinfo.nl

Dat offline weghalen weigerde Rik - via een omweg is het hier nog altijd toegankelijk - maar daarmee was de kous niet af. Vorige maand werd Rik namelijk bij het Hoogheemraadschap ontslagen. Kort volgend op de brief van Van Bodegom kreeg Rik een 'slechte beoordeling', waarop 'de kwestie van de website' hem een jaar of wat zou zijn blijven achtervolgen. Toen hij begin dit jaar een "melding vermoeden misstand" indiende omdat hij meende onder druk gezet te worden, zijn werkgever betrapt had op het lezen van zijn mails en de motieven van het CML in twijfel trok, moest hij zijn boeltje pakken.

Een wonderlijke gang van zaken allemaal. Wat hier precies aan de hand is moet en wordt overigens ook uitgezocht. Toch bestaat er een tamelijk gefundeerd vermoeden dat - leest u deze artikelen in het NRC en Nieuwsuur er maar op na - het CML geen concurrentie duldt en dat met het delen van deze publieke informatie domweg geld verdiend wordt.


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018