Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Mooi om verpakking te maken van afvalstromen"

Prei-afval wordt papier

Tholen - Jan van Lierop van Biologisch tuinbouwbedrijf 'De Braok' te Mierlo is samen met twee andere partijen een initiatief gestart om afvalstromen van prei te verwaarden. "Het is nog vrij prematuur, maar we zijn bezig om te kijken of we er ambachtelijk papier van kunnen maken en dat is gelukt", aldus Jan.

De Braok was aanwezig op de Dutch Design Week te Eindhoven in oktober 2016 en is toen gekoppeld aan designers/kunstenaars. Ze werden tijdens deze week uitgedaagd om 'out of the box' te denken en tot een nieuw idee te komen. "Het begon anderhalf jaar geleden met brainstormen: wat kan wel en wat kan niet. Uiteindelijk zijn we gekomen op papier." De samenwerking is eigenlijk een driehoek bestaande uit Isaac Monté, de ZLTO en Jan van Lierop. Monté neemt in zijn lab/studio het meeste werk voor zijn rekening. De ZLTO is er ook bij betrokken in het kader van het Europese project Food Heroes welke gericht op de vermindering van voedselverspilling en stimuleert het project met een klein budget en de derde partij is Jan zelf.



Momenteel zitten de bedenkers in de volgende fase. "Dat brengt ons op de vraag: wie wacht er op plantaardig 'preipapier'? Het zou mooi zijn als je de verpakking maakt van het afval van het product dat je verkoopt. Nu moeten we kijken hoe we de commerciële slag kunnen maken. Is er voldoende belangstelling, wat zijn de kosten et cetera. Veel vragen komen op ons af", zo vervolgt Jan.

Het is nog te vroeg om te zeggen op welke termijn dit project echt uitgevoerd gaat worden. "We hebben gestaan op de Dutch Design Week 2017, het ZLTO-congres en met een workshop tijdens de Bio-beurs te Zwolle. We horen van verschillende partijen positieve geluiden over dit idee en dat is goed om te horen. We hebben nog voldoende werk voor de boeg, maar het is zeker een mooi proces", sluit Jan af.

Voor meer informatie:

Jan van Lierop
De Braok Mierlo
Stepekolk 8
5731 RC Mierlo
0492 667081
06 53500570
info@braok.nl
www.braok.nl