Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Topmannen supermarkten schrijven:

"Geen oneerlijke handelspraktijken in Nederland"

De maatregelen die Europa wil nemen om eerlijke handel te promoten, vallen niet goed in de Nederlandse en Duitse supermarktbranche. Het CBL stuurde een brief aan eurocommissaris Hogan waarin topmannen uit het supermarktwezen betogen dat er geen sprake is van oneerlijke handelspraktijken. Frits van Eerd (Jumbo), Wouter Kolk (AH), Marcel Oosterwijk (Lidl) en Dick Roozen (Superunie) en Nicolás de Lope (Aldi) uiten in de brief kritiek op het Europese landbouwbeleid. Dat beleid betekent een lastenverzwaring onderschrijft ook CBL-vorzitter Bert Roetert. "De aangekondigde wetgeving op het gebied van handelspraktijken draagt niet bij aan een betere positie voor telers in de keten of een hogere prijs voor zijn producten en voegt enkel compliance kosten en administratieve lasten toe aan de keten, die uiteindelijk op het bord van de consument terecht komen."

Geen machtsmisbruik supermarkten

Er is geen bewijs van oneerlijke handel in Nederland, zeggen de supermarktbazen. "De bewering dat er sprake is van misbruik van marktmacht door supermarkten is onjuist. Beschuldigingen over oneerlijke handelspraktijken zijn anekdotisch van aard en missen feitelijke bewijzen. Door de jarenlange beschuldigingen zonder onderbouwing aan het adres van supermarkten, lijkt het alsof deze beschuldigingen nu voor waar worden aangenomen en een belangrijke reden zijn om over te gaan op wetgeving op gebied van handelsrelaties." Meer marktwerking is volgens het CBL de oplossing voor een betere marktpositie van telers.

Ook andere landen reageren op de Europese plannen om telers en boeren in bescherming te nemen. Duitse retailers stuurden een brief met gelijke strekking. De Belgische landbouworganisatie Vilt schreef een brief waarin zij pleitten voor een andere oplossing: promotie voor groenten en fruit. "Als alle Europeanen per dag 400 gram groenten en fruit eten, dan zouden jaarlijks bijna 50.000 overlijdens door hartaandoeningen voorkomen kunnen worden", aldus Vilt.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


meer marktwerking betekent meer kopers en daar hebben de supermarkten de laatste jaren alles aangedaan om dit te minimaliseren. de prijzen van de groenten en fruit in de supermarkt staan in geen verhouding met de telersprijzen.
roy, adam - 2018/02/13 14:06:42.000


Alleen een communistisch systeem leidt tot oneerlijke handelspraktijken . Een open westers systeem gebaseerd op gezonde mededinging gaan reguleren via ambtelijke regelgeving is een eerste stap in de verkeerde richting . Uiteindelijk is het waar je als mens voor gaat kiezen of gereguleerde slavernij of individuele vrijheid .Het een sluit het ander uit , maar eerlijkheid bereik je slechts op een manier .
een pensionado, VALKENSWAARD - 2018/02/15 00:47:10.000


alles wat de Retail bedacht heeft aan de kant schuiven ,en het belgische veilsysteem copyeren .wel iedereen meedoen en op een platform aanbieden
willem, gelderland - 2018/02/13 18:36:45.000© GroentenNieuws.nl 2018