Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Trays en potten van hergebruikt papier

Modiform presenteert met trots een nieuw productassortiment trays en potten van hergebruikt papier. Modiform is alom bekend als producent van thermo-gevormde plastic verpakkingen voor de tuinbouwsector maar introduceert nu ook een nieuwe lijn voor de AGF-sector. De producten komen op de markt onder de merknaam EcoExpert en zijn vervaardigd uit 100% gerecycled papierafval. 

"De lijn voldoet aan iedere denkbare milieueis en vormt een ecologisch verantwoord alternatief voor traditionele plastic ontwerpen," laat Shaun Herdsman van Modiform weten. "Retailers zoeken naar milieuvriendelijkere verpakkingsoplossingen. Velen willen omschakelen van plastic of polystyreen naar pulpverpakkingen voor groenten en fruit."

Modistrom heeft al veel kringloop-systemen voor hun plastic productassortiment voor de tuinbouw, die vervaardigd worden uit hergebruikte materialen. Deze systemen werken uitstekend voor retailers, telers en andere schakels binnen de toeleveringsketen. Modiform wilde echter uitbreiden naar de AGF-sector en verpakkingsoplossingen ontwikkelen die eenvoudig hergebruikt kunnen. Plastic is vandaag de dag steeds vaker onderwerp van discussie en consumenten beschikken over steeds meer informatie over verpakkingsmaterialen, die deels waar maar deels ook op een gebrek aan kennis gebaseerd berust. De recente media-aandacht heeft overheden en retailers in diverse Europese landen ertoe bewogen alternatieven voor plastic te overwegen. 

Modiform heeft verschillende soorten plastic getest voor haar producten, zelfs PLA, een plantaardig polymeer, maar kwam algauw tot de conclusie dat dit materiaal niets anders deed dan een pleister op een flinke wond plakken. Shaun Herdsman legt uit dat het materiaal eenvoudig te gebruiken is om producten te creëren maar dat uit testen bij kringloopbedrijven en composteerders is gebleken dat het niet op de juiste manier afgebroken wordt en het plastic-recyclingsysteem ontregelt. Modiform heeft dan ook gekozen om producten op basis van papierpulp te ontwikkelen. 

Modiform directeur, Jeroen Ravensbergen, legt uit dat zijn bedrijf meteen de potentie van dit materiaal inzag voor het verpakken van AGF. "We hebben het EcoExpert merk opgericht en een derde divisie binnen Modiform geopend om dit extra productassortiment op de markt te kunnen brengen."

Voordelen
Naast het feit dat deze lijn veel milieuvriendelijker is dan plastic verpakkingen, biedt EcoExpert nog tal van andere voordelen. "In tegenstelling tot andere producten die er momenteel op de markt zijn, is deze lijn stapelbaar zodat er meer op een pallet passen en er grotere volumes tegelijk verladen kunnen worden, wat voordeliger is voor de leverancier."

"De kosten voor de grondstoffen voor het gevormde pulp zijn bovendien laag en aangezien de producten in het Verenigd Koninkrijk worden vervaardigd, kunnen Europese klanten profiteren van de huidige, gunstige wisselkoers. Daarbij zijn de trays voedselveilig, beschermen zij het verpakte product en leveren ze goede prestaties onder veel verschillende temperaturen en vochtigheidsgraden."

De lijn is geschikt voor alle soorten groenten en fruit. De EcoExpert-lijn omvat 50 verschillende traymodellen, van tweevaks voor appelen, drievaks voor peren tot trays met acht vakken. 

De trays bieden met name voordelen voor het verpakken van champignons. Uit testen met pulp punnets is namelijk gebleken dat champignons dagen langer houdbaar zijn omdat het pulp het overtollige vocht uit het product opneemt."

"Modiform werkt momenteel samen met een champignonkweker in Nederland. Het onderzoek verkeert nog in de beginfase dus er kan nog weinig over gezegd worden. We hebben al aanvragen uit Italië, Spanje, Zwitserland en Nederland ontvangen. "Ook zeer bederfelijke en tere producten hebben voordeel bij de gevormde pulpverpakkingen. In Europa zien we regelmatig dat kiwi's en avocado's beschadigen in standaardverpakkingen, waardoor ze onverkoopbaar worden. EcoExpert trays hebben een zacht oppervlak en dat betekent eveneens geen krassen of schaafplekken."

Dankzij hun milieuvriendelijke aspecten lenen de EcoExpert trays zich bij uitstek voor het verpakken van bio-AGF. "Veel AGF wordt biologisch geteeld en telers besteden veel aandacht aan de milieu-aspecten van de teelt maar zijn vervolgens genoodzaakt hun producten in standaard verpakkingen te verpakken. Het EcoExpert-assortiment biedt telers de mogelijkheid om hun groenten en fruit zowel biologisch te telen als milieuvriendelijk te verpakken."


Voor meer informatie:
Modiform
Ambachtsweg 15
3831 KA Leusden
The Netherlands
T. +31 (0) 33 434 31 66
E-mail: sales@modiform.nl
Website: www.modiform.nl

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018