Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zwitserland: bewaarcellen vol na grote oogst

Terwijl fruittelers vanwege de nachtvorst in april aanzienlijk minder fruit konden oogsten, konden de groententelers in 2017 een grote oogst bijeenbrengen. De opslagruimtes zijn momenteel duidelijk meer gevuld dan in de voorgaande jaren. Midden januari lagen er 37 procent meer wortelen, 42 procent meer knolselderij, 72 procent meer rode bieten, 34 procent meer wittekool en bijna 60 procent meer rodekool in opslag dan gemiddeld in de afgelopen drie jaar. Alleen bij de uien is de voorraad kleiner (-10%).


Foto: lid

Vanwege het ideale weer in de afgelopen herfst verliep de groei beter en de groententelers konden onder betere omstandigheden dan normaal oogsten, verklaart Matija Nuic van de 'Verband Schweizer Gemüseproduzenten'.

Matthias Zurflüh van Swisscofel, de vereniging van de Zwitserse AGF-handel, vult aan: "Als elke teler iets meer groenten oogst, dan ontstaat er over het totale areaal gezien al snel een stuk grotere oogst."

Door de grote voorraden zijn Zwitserse wortelen, knolselderij, wittekool en dergelijke dit jaar langer verkrijgbaar dan gebruikelijk. "Bij de wortelen gaan we er vanuit dat de hoeveelheid voldoende is tot aan de nieuwe oogst", aldus Matija.

Lagere prijzen
Bij enkele groentensoorten zoals wortelen, knolselderij of wittekool is de voorraad vermoedelijk voldoende tot in de 'vrije fase'. In de groentenbranche is dat de benaming voor de periode waarin er geen grensbescherming van kracht is - daarmee ontstaat er concurrentie van voordeligere importgroenten. Matija en Matthias gaan er echter vanuit dat de retailsector ook in deze fase voor Zwitserse groenten zal kiezen. Zo ging het in vergelijkbare situaties in het verleden ook.

De grotere voorraden blijven echter niet zonder gevolgen voor de prijzen. Deze zijn momenteel aanzienlijk lager dan vorig jaar.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018