Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AgroCare ziet graag technische studenten komen

Bij het sterk groeiende AgroCare is om de ambities waar te maken naast goed personeel vooral ook techniek onmisbaar. Bij binnenkomst bij het bedrijf in Middenmeer springt meteen een enorme stapel groene kisten in het oog, klaar om gevuld te worden met verse, knalrode tomaten. Wie vervolgens langs de kisten heen de kas in kijkt, weet meteen dat die kisten slechts een fractie van de dagelijkse productie representeren: sinds 1997 is het bedrijf uitgebreid tot een oppervlakte van meer dan 150 hectare.



Energie
Gerbrand Hos is hoofd technische dienst bij de Noord-Hollandse tomatenkweker. "Van buiten zien mensen vooral het licht van de kassen. Iedereen begrijpt dat de energie voor het licht ergens vandaan moet komen. Maar wáár we het vandaan halen, dat weten maar weinig mensen. Hier op Agriport maken veel bedrijven gebruik van aardwarmte. En bijna niemand weet dat we werken met een geavanceerd systeem voor klimaatbeheersing of dat onze waterhuishouding compleet is geautomatiseerd. Maar we plakken net zo goed de fietsbanden zelf. We doen nagenoeg alles in eigen beheer. Dat heeft veel voordelen, maar zeker ook nadelen. Met name als het gaat om het vinden van voldoende en goed gekwalificeerd personeel."

Uitdaging
Voor een bedrijf als AgroCare is het een uitdaging om jongeren te vinden die technisch geschoold zijn. "Doordat we alles in eigen beheer doen, kunnen we jongeren doorgaans bijvoorbeeld wel een stage bieden die ze uitdaagt. Of studenten van niveau 1 ook welkom zijn? Ja, zeker. Wij willen toch dat er voldoende instroom komt? Dan moeten we hen ook de kans bieden om te leren. Aan de andere kant is het wel zo dat een gemotiveerde student echt de meeste kans van slagen heeft. Daarom bieden wij geen standaard stageplekken aan. Ik wil dat jongeren ons weten te vinden omdat ze zin hebben de handen uit de mouwen te steken, niet omdat wij toevallig bovenaan het lijstje op een prikbord hangen. En ja, daar zit dan inderdaad een spanningsveld tussen voldóende en góed personeel. Overigens zijn we over het algemeen tevreden met onze stagiairs. Op school krijgen ze een prima basis mee en het is aan ons en aan de student om vanuit die basis verder te gaan. Kijk, niet alleen bij ons, maar ook bij veel andere bedrijven is sprake van maatwerk en specialistisch werk. Het is onmogelijk dit op school in algemene vorm bij te brengen."



Extra leren
Doordat er weinig externe partijen over de vloer komen, besteden Gerbrand en zijn team veel aandacht aan bijscholing en cursussen. "De ontwikkelingen gaan zo snel, dat kun je niet altijd meer zelf bijbenen. We gaan dus zelf ook regelmatig terug de klas in." Eén van de dingen die AgroCare in eigen beheer doet, is het aanleggen van het klimaatbeheersingssysteem. "De software schaffen we aan, maar de aanleg van het fysieke systeem inclusief de hardware besturing doen we zelf. Er valt voor ons dus ook altijd weer iets te leren. Datzelfde moet je te bieden hebben aan studenten, vind ik. Vanzelfsprekend is het al belangrijk om te kunnen meedraaien in een werkomgeving en voorkomende werkzaamheden te doen, maar het is extra waardevol als je persoonlijk ook iets bereikt."

In reactie op de vraag of het niet zonde is dat maar relatief weinig mensen bewust zijn van de wereld van innovatie en techniek die aan de lange rijen vuurrode tomaten zijn verwant: "Natuurlijk, ergens zouden we meer aandacht kunnen besteden aan de presentatie van wat hier zoal gebeurt, met name ook op het gebied van techniek. We doen wel mee aan open dagen, maar dat is niet de beste weg om de doelgroep van technische studenten te bereiken. Maar ja, er ligt elke dag ook gewoon weer veel werk te wachten. Daarom is het altijd weer leuk als een stagiair je weer even de ogen opent. Want wij leren vanzelfsprekend ook van hen."

Lees hier het interview met stagiair Thomas Poortier, student Engineering werktuigbouwkundige bij het Horizon College.

GreenTech Noord-Holland
In het project GreenTech NHN van GreenPort Noord-Holland Noord werken twee Noord-Hollandse MBO scholen (het Clusius College en het Horizon College) aan inspirerende stageopdrachten voor studenten in technische en agrarische opleidingen. Met gerichte opdrachten, door het bedrijfsleven aangedragen, leren de studenten hoe ze hun kennis en vaardigheden kunnen toepassen en vergroten.

Meer informatie:
GreenPort Noord-Holland Noord
Blauwe Berg 3a
1625 NT Hoorn

Tel: 088-123 7777
E-mail: info@greenportnhn.nl

Publicatiedatum: