Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenteler Christophe Rousse blij met diffuus Albarino-glas

Christophe Rousse bouwde in 2015 een nieuwe kas, voorzien van diffuus Albarino-glas van Cultilene. De Franse tomatenteler ervaart een duidelijke meerwaarde, op diverse vlakken. "Er komt meer licht in de kas en de kastemperatuur is stabieler. Dit resulteert in een hogere opbrengst én een betere productkwaliteit."

Christophe Rousse teelt cherry-, cocktail- en trostomaten in Nouvoitou, vlakbij de stad Rennes in Bretagne (Frankrijk). In 2015 breidde de voorzitter van telerscoöperatie Solarenn zijn bedrijf fors uit. "We hebben toen 1,6 hectare kas van zes meter hoog bijgebouwd. Hiermee komt de totale bedrijfsomvang uit op 3,7 hectare. De oudere glasopstanden zijn allemaal vijf of 5,5 meter hoog", vertelt de teler.


Tomatenteler Christophe Rousse maakt gebruik van diffuus Albarino-glas.

Albarino-glas
De nieuwe kas is beglaasd met diffuus Albarino-glas van Cultilene. Rousse oriënteerde zich bij diverse Nederlandse bedrijven op de mogelijkheden van het Albarino-glas. Om gegarandeerd te zijn van een optimale lichttransmissie, koos hij voor Albarino-glas met een haze-factor van 80 procent en antireflectiecoating aan beide zijden. "De kosten liggen flink hoger dan bij conventioneel glas", zegt Rousse. "Daar staat tegenover dat één procent meer licht gemiddeld één kilo tomaten per m² extra oplevert. Om de resultaten van het diffuse glas te optimaliseren, zijn we overgestapt naar de Clodano-trostomaat, die uitermate goed reageert op extra licht."

Positieve effecten

Rousse kijkt met een goed gevoel terug op afgelopen twee jaar: hij is tevreden over de resultaten van het diffuse Albarino-glas. "Er komt meer licht in de kas. Dit zorgt voor een hogere productie en minder temperatuurschommelingen. Een groot voordeel, aangezien het 's zomers behoorlijk warm kan worden in deze regio", vat hij samen. "Ook als er een beetje condens op het kasdek zit, is de lichttransmissie nog altijd prima. Daarnaast ben ik tevreden over de lichtspreiding, is er slechts een minimale schaduwwerking en vangen alle bladeren een maximale hoeveelheid zonlicht. Dit komt de fotosynthese ten goede."

De teler merkt ook een duidelijk temperatuureffect. "In de nieuwe kas is het in de zomer altijd koeler dan in de andere kassen, waarop we een diffuse coating aanbrengen. Eind juni kwam de buitentemperatuur bijvoorbeeld uit op 38 graden. In de kas met Albarino-glas was het toen maar 33 graden, terwijl de temperatuur in onze andere kassen opliep naar 35 à 36 graden. Dit is niet alleen prettig voor het gewas, maar ook voor het personeel. Daarbij is het effect van diffuus glas altijd aanwezig en altijd optimaal.

Beter dan coating
Diffuse coatings daarentegen moeten in maart worden opgebracht en in september weer worden verwijderd. Probleem is ook dat de bedrijven die deze coatings aanbrengen niet altijd tijd hebben en soms worden de coating niet gelijkmatig opgebracht."

Effecten op de teelt
Het diffuse glas heeft volgens Rousse ook positieve teelteffecten. "De afgelopen twee jaar was er sprake van een goede bloei en een goede vruchtzetting. Het waterverbruik volgt de lichtcurve, ook wanneer het erg heet is. De luchtvochtigheid is altijd goed. En omdat er geen direct zonlicht in de kas komt, is er geen sprake van bladverbranding. Daarnaast zijn de planten vitaler, wat onder meer te zien is aan de mooie, witte wortels."

De teler signaleert ook een positief effect op de productkwaliteit. 'De tomaten hebben een homogenere kleur over de hele tros", zegt Nathalie Rivereau, teeltverantwoordelijke binnen het bedrijf van Rousse.

Meerproductie
De genoemde voordelen vertalen zich volgens de teler ook in een hogere productie. "In 2016, toen we plantten op 4 februari, oogstten we 66 kilo per m². En in 2017 kwam de productie eind augustus vier kilo per m² hoger uit dan het seizoen ervoor. Hoewel de nieuwe kas moeilijk te vergelijken is met de andere glasopstanden, durf ik te stellen dat diffuus glas in de regio Rennes een meerproductie van gemiddeld twee tot vijf kilo per m² oplevert."

Nadeel
Het enige nadeel is volgens de Franse tomatenteler, dat er bij diffuus glas met een hoge haze factor sprake is van minder lichttoetreding. Bij vroeg planten in november of december, levert dit een kleine vertraging op. "Maar die lopen we snel weer in."

Aan het einde van het seizoen reinigt de teler het kasdek met schoon water. "Belangrijk is om een niet al te agressief product te gebruiken, om te voorkomen dat de antireflectiecoating wordt aangetast. Komend jaar zet ik waarschijnlijk het speciale schoonmaakproduct AmberClean van Cultilene voor diffuus glas in."


Saint-Gobain Cultilene
Zeusstraat 2
5048 CA Tilburg
t + 31 (0)13 578 00 57
info@cultilene.nl
www.cultilene.com
Publicatiedatum: