Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Singapore: speeltuin voor duurzame tuinbouw

Om alle hongerige monden in het kleine Singapore te kunnen voeden, moeten Singaporezen creatief zijn. Voor massale landbouwgebieden of kassencomplexen is in het Aziatische land geen ruimte. Daarom zijn stadstelers in Singapore gaan experimenteren met stadstuinbouw. Bijvoorbeeld in de Citizen Farm waar in een circulair systeem een breed assortiment aan gewassen wordt verbouwd.

In 2016 werd in een vervallen gevangenis door een telerscoöperatie gestart met stadstuinbouw. In een gesloten systeem wordt door de telers samen met de lokale bevolking en geholpen door technologie, groenten verbouwd.

Voedselwaardering
Darren Ho, hoofd van de stadstuinbouwproject: "In Singapore is er sprake van meer dan alleen een gebrek aan voedselproductie. De bevolking en het voedsel weten elkaar in de metropool niet te vinden en ook de waardering voor voedsel laat in Singapore te wensen over."



Gewilde producten
Vanuit restaurants is er veel vraag naar producten uit het stadstuinbouwproject. Ook vanuit ontwikkelaars is er interesse in het systeem om het in hun eigen land in te zetten: "Mensen worden van nature aangetrokken door eigen teelt."

Op zijn kleine bladgroentenafdeling is Darren het meest trots. Die afdeling was relatief goedkoop op te zetten en zorgt voor een divers aanbod aan smaken die door chefs zeer geliefd zijn.



Nederlands consortium
Gelukkig hoeven Darren en zijn team het niet alleen te doen. "Tuinbouw is een zeer belangrijk onderdeel binnen onze sector en dus hebben we constant overleg met universiteiten en gespecialiseerde telers met ervaring in de sector." Ook belichting en klimaatomstandigheden zijn belangrijk. Daarom is er ook besloten om met een Nederlands consortium, Urban Farming Partners, samen te werken aan de bouw van een commerciële stadsboerderij in Singapore. Van de Nederlandse kennis en kunde wordt door de Aziaten dankbaar gebruikt gemaakt.

In 2016 werd door de Nederlandse overheid een publiek-privaat consortium opgezet onder de naam Urban Farming Partners. Nieke Gelderloos, als verbindingspersoon aan het project verbonden: "Het consortium is bedoeld om Nederlandse kennis en technologie te verspreiden buiten Nederland."



De samenwerking met Singapore is het eerste project van het consortium. Vanuit Nederlandse bedrijven is er veel interesse in het Singaporese project, aldus Gelderloos. "Voedselveiligheid is voor de Singaporezen erg belangrijk. Het door Citizen Farm gepresenteerde concept heeft Singapore geholpen onder andere met het oog op die voedselveiligheid." Zowel vanuit de publieke als de private sector zijn er samenwerkingsvoorstellen gedaan.

Singapore als eerste stap
Gelderloos verwacht dat het Singaporese voorbeeld snel opvolging krijgt. Stadstuinbouw is steeds meer technologisch geavanceerd, geïntegreerd in de stad en daarnaast ook steeds duurzamer met betrekking tot voedselverspilling. "Klimaatverandering, de hang naar zelfvoorzienend zijn en hergebruik van afvalstromen gaan stadslandbouw booming maken," aldus Gelderloos.

Singapore kan dienen als een blueprint, maar op regionale omstandigheden kan ingespeeld worden. Gelderloos: "In Singapore krijgen we de specifieke klimaatomstandigheden steeds beter onder de knie en ook het energiegebruik en het omgaan met lokale regels. Ook in andere regio's moet dit lukken, al zal het per land verschillen hoe makkelijk het project implementeerbaar is."

Ondertussen werken Darren en zijn team aan het opbouwen van meer stadsboerderijen rondom Singapore. In navolging van de pilot in de gevangenis hoopt het projectteam continu te blijven innoveren in deze ontluikende sector. Darren hoopt daarom steeds meer jonge telers en uitvinders naar de voedselsector te kunnen lokken om te blijven vernieuwen.

Voor meer informatie:
Citizen Farm
60 Jalan Penjara, Singapore 149375
penjara@citizenfarm.com.sg
www.citizenfarm.com.sg


Urban Farming Partners
www.urbanfarmingpartners.com
Publicatiedatum: