Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje: UPA-UCE is tegen verkleining areaal tomaten

De landbouworganisatie UPA-UCE Extremadura wil niet dat het areaal voor tomatenteelt wordt verminderd, zoals Conesa Group, het grootste tomatenverwerkingsbedrijf van Spanje, heeft voorgesteld. Volgens UPA-UCE is het een poging om de prijzen te doen dalen, iets wat grote verliezen voor telers zou betekenen.

Conesa wil dat het areaal zo'n 10 tot 15 procent minder zal zijn dan het voorgaande seizoen. Ze willen tomatentelers €1 per ton minder betalen dan vorig jaar. UPA-UCE ziet liever niet dat deze prijzen nog meer dalen, omdat de prijzen vorig jaar al flink gedaald waren: van 80 euro per ton naar 70 tot 75 euro per ton. 

UPA-UCE keurt deze ''eenzijdige poging om de prijzen te verlagen" af, die zij als totaal ongerechtvaardigd en beledigend beschouwen. De organisatie heeft telers gevraagd om gewoon hetzelfde areaal te beplanten als vorig jaar. Zo kan worden voorkomen dat de lage prijzen een ramp veroorzaken voor de telers in Extremadura.

De secretaris-generaal van UPA-UCE Extremadura, Ignacio Huertas: "Met de prijzen van vorig jaar waren er al serieuze rendabiliteitsproblemen. Veel landbouwbedrijven hebben het net kunnen redden dankzij de goede kwaliteit van de late rassen en gunstige weersomstandigheden."

''Er zijn geen redenen om een daling in het areaal te rechtvaardigen. De waarde van de Spaanse export van bewerkte tomaten is in het voorgaande seizoen 1 procent (440 miljoen euro) gestegen ten opzichte van het gemiddelde van de laatste drie jaar'', sluit hij af.

Bron: Europa Press

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018