Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veranderingen slateelt in Noord-Amerika

Momenteel is er voor kasgroenten een goed evenwicht tussen vraag en aanbod in de retail, volgens Trish Fournier van Lake Erie Farms in LaSalette, Ontario (Canada): "Er zijn weinig producten waarvoor we een overaanbod hebben."

Volgens Fournier is dat een heel ander verhaal dan vorig jaar toen er van januari tot maart een hoge vraag was door problemen met het Californische vollegrondsproduct. "De rest van het jaar zaten we echter met overschotten."
 


Veranderende situatie
Ondertussen zijn er ook nog meer spelers tot de sector toegetreden. Fournier: "Er zijn nieuwe telers en daarnaast uitbreiding van het areaal voor kassla in Zuid-Ontario." Anderzijds lijken sommigen met de slateelt te zijn gestopt vanwege een gebrek aan markt of problemen met de kwaliteit. Fournier legt uit dat kassla ook concurreert met goedkopere vollegrondsla, grotendeels afkomstig uit Californië. "De vraag naar kassla komt vooral van de detailhandel, vooral de hoogwaardige, versere, lokale producten," zegt ze.

Ook de behoeften aan kasgroenten zijn aan het veranderen. Volgens Fournier is de traditionele markt voor kassla al vele jaren de stad Boston. Winkeliers willen de laatste jaren echter steeds meer variatie in hun schappen en Lake Erie heeft gereageerd door andere producten voor ze te telen zoals krulsla, rode botersla en een mix van 3 rode en groene rassen.



Prijsdaling?
De prijsstelling voor kassla is in principe stabiel maar Fournier meent toch een lichte prijsverlaging te hebben opgemerkt in vergelijking met een paar jaar geleden. Ze denkt dat de vraag de komende weken sterk blijft maar dat de prijs in maart zal dalen, waarschijnlijk "als gevolg van een ontkoppeling tussen vraag en aanbod." De gehoopte consumptiestijging van streekproducten blijft achter en "Lokaal kasproduct heeft een consistente marktvraag nodig om financieel te slagen."

Stijgende kosten
En aan die financiële kant zijn de kosten helaas aan het stijgen. Enerzijds stelt de gecontroleerde omgeving telers in staat om een constant volume en kwalitatief hoogwaardig product te leveren. Maar hieraan hangt een prijskaartje die kassla duurder maakt dan vollegrondsproducten om de kas, hoge arbeidskosten, stijgende stookkosten en meer te bekostigen.

Nieuwe technologieën worden ondertussen aangewend om het leed te verzachten, zoals recycling en hergebruik van water en de opvang van door de ketels gegenereerde koolstofdioxide ten behoeve van plantenvoeding. Fournier: "Glastuinders zijn goed geworden in het toepassen van nieuwe technologieën om kosten te besparen, maar aan de kostenbesparingsmogelijkheden komt ook een eind." 

Voor meer informatie:
Trish Fournier
Lake Erie Farms Inc.
Tel: +1-519-582-1206
trish@lakeeriefarms.com
www.lakeeriefarms.com
 
Publicatiedatum: