Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomato Foundation wil gezondheidsclaim tomatenproducten

De International Fruit and Vegetable Juice Association is gecontacteerd door de Tomato Foundation over hun project om een gezondheidsclaim tomatenproducten te ontwikkelen. Dit project moet nog goedgekeurd moet worden door de EFSA en de FDA. Beide partijen willen graag samen gaan werken om dit initiatief te steunen. 

Project details gezondheidsclaim
Het Tomato Foundation Health Claim Project Consortium, opgericht in maart 2016, is een inter-professionele groep die bestaat uit spelers uit de voedselindustrie, academica en onderzoeksinstellingen. Het doel van de groep is het opstellen van een succesvolle aanvraag voor een gezondheidsclaim van de EFSA voor tomatenpasta en verminderde bloedplaatjesaggregatie - waardoor de bloedstroom wordt verbeterd. 

Een voedingssupplement, WSTC - dat een extract van tomatenpasta bevat, en het aandeel fenolen in de tomaten concentreert - heeft in 2009 al een EFSA 13.5 New Function gezondheidsclaim ontvangen.

Fenolen in tomaten hebben een bloedverdunnend effect. Er kunnen hoge concentraties van deze bioactieve bestandsdelen gevonden worden in tomatenpasta en producten als tomatenpuree en -saus. 

De vraag is dus waarom een supplement dat gemaakt is van tomatenpasta wel een EFSA gezondheidsclaim heeft, maar de tomatenpasta waarvan het gemaakt is niet. 

Het Health Claim Project bestaat uit drie fases: 
  • Fase 1: Het Haalbaarheidsonderzoek door NIZO Food Research. Afgerond in oktober 2016
  • Fase 2: Proefstudie tomatenpasta/tomatenproducten bij SSICA, mei 2018 
  • Fase 3: Voedingstesten met mensen, voorbereiden dossier voor EFSA, 2019 - 2020
De Haalbaarheidsstudie geeft aan dat een enkele dosis van WSTC gelijk staat aan 70-100 ml standaard tomatensap. 

De bevestiging van de chemische beschikbaar van bioactieve stoffen is noodzakelijk voor de validatie van de EFSA. De tomatenpasta en consumenten producten studie zal uitgevoerd worden in het voedselonderzoeksinstituut SSICA in Parma, Italiƫ.

Alle tomatenproducten die tijdens het onderzoek getest worden - en het noodzakelijke gehalte tomaten bevat - komen in aanmerking voor een licentie voor het gebruik van de gezondheidsclaim.
 
Alleen bedrijven die zich hebben aangesloten bij het project mogen deze claim gebruiken op hun producten. 

De Tomato Foundation verwelkomt samenwerkingen, deelname en steun voor de studie. 

Voor meer informatie:
Tomato Foundation
David Sutherland
david@tomatofoundation.org
www.tomatofoundation.org
Publicatiedatum: