Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aruba, Bonaire en Curaçao

Overzicht van de supermarktsector van de ABC-eilanden

Op Curaçao lijkt het erop dat er steeds minder fruit beschikbaar is. De schappen zijn echter niet compleet leeg. Onlangs heeft Freshplaza een artikel gepubliceerd, waarin werd gemeld dat er weer boten met fruit naar Curaçao komen. Het fruit is niet zozeer bedoeld voor de supermarkten. De boten vormen een drijvende markt, die vooral bestaat uit Venezolaanse handelaren die op deze manier ondanks een boycot hun groenten en fruit aanbieden.



Importstatistieken over 2016 van het Centraal Bureau voor Statistieken in Curaçao laten zien dat Venezuela de vierde grootste exporteur naar het eiland was. Het meeste was afkomstig van de VS, Nederland en Puerto Rico. Na machines waren voedingsmiddelen de tweede grootste sector qua import.



Aruba
Volgens mevrouw de Jong, die op Aruba woont, merken consumenten weinig van het handelsboycot dat door Venezuela naar Aruba toe is opgesteld. "In de supermarkt waar we elke week boodschappen doen, is veel verse groenten en fruit voor handen. De prijzen zijn hoger dan bij supermarkten in Nederland, maar dat was voor het boycot ook al zo."


Het Centraal Bureau voor de Statistieken van Aruba heeft informatie gepubliceerd over het jaar 2017 tot het derde kwartaal. Uit deze cijfers blijkt dat de VS de grootste exporteur naar Aruba is, gevolgd door Nederland. Aruba importeert ook vanuit andere landen, zoals Panama, Colombia, China en het Verenigd Koninkrijk. Qua waarde aan import staat Venezuela slechts op de zevende plek. De importcijfers gaan echter uit van de totale import, waarvan de import van voedingsmiddelen slechts een klein deel is. Andere categorieën van non-foodproducten hebben een grotere waarde dan in het geval van importgroenten en -fruit.



Bonaire

In tegenstelling tot bij Aruba en Curaçao zijn in supermarkten op Bonaire wel lege schappen te vinden. Zo is nauwelijks sprake van aanbod aan tomaten en bananen. Wel is er spinazie voor handen, dat op Bonaire zelf is geteeld. 
Publicatiedatum: