Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werken aan schone sloten in Groeneveldse polder

In veel glastuinbouwgebieden worden nog steeds stoffen in het oppervlaktewater aangetroffen die slecht zijn voor de kwaliteit van het slootwater. Vanaf vandaag start Delfland met een gebiedsgerichte aanpak in de Groeneveldse polder, op de grens van Westland en Midden-Delfland. Een aanpak, die al in 10 polders heeft plaatsgevonden en waarbij zo'n 500 bedrijven zijn bezocht.

Schadelijke stoffen
Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: "Schoon en gezond water in sloten, plassen en vaarten, zonder kroos en blauwalgen, dat is waar Delfland naar streeft. Dat is een geweldige uitdaging, want er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van het water. In glastuinbouwgebieden zijn dat met name gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die vanuit de kassen in het water komen."

De waterkwaliteit is beter dan vroeger. Toch blijkt uit onze metingen dat er nog altijd teveel van deze schadelijke stoffen in het oppervlaktewater belanden. Dat is slecht voor het water en zuur voor alle tuinders die investeringen hebben gedaan om zich wel goed aan de regels te houden.

Samenwerking
Delfland is daarom vijf jaar geleden begonnen met een gebiedsgerichte aanpak. Daarbij gaan we samen met glastuinbouwondernemers aan de slag om de waterkwaliteit te verbeteren en sporen wij heel gericht illegale lozingen en zogenaamde lekstromen op. We zoeken vooral de samenwerking, maar als het nodig is, handhaaft Delfland ook. Delfland werkt hierin samen met LTO Glaskracht, de gemeente Westland en de Omgevingsdienst Haaglanden.

Metingen
In de Groeneveldse polder wordt het water de komende periode 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten gehouden met mobiele meetapparatuur. Ook worden extra bezoeken gebracht aan glastuinbouwbedrijven en worden de tuinders geïnformeerd over de metingen. In andere polders heeft dit goede resultaten opgeleverd: schoon water en meer waterbewuste tuinders!

Alle ondernemers in de Groeneveldse polder zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over de gebiedsgerichte aanpak.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland
Publicatiedatum: