Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Meloenpeer wordt op kleine schaal in Huelva geteeld
In 2016 ontving de directeur van Freshuelva, Alberto Garrocho, een stekje van de meloenpeer, ook wel pepino of appelmeloen genoemd. Dit fruit wordt al jarenlang geteeld in Zuid-Amerika, maar is nog niet heel bekend in Spanje.
Garrocho plantte het stekje als teeltexperiment. In anderhalf jaar vermeerderde hij de plant 1000 keer. Daarvan plantte hij er 400 in een hydrocultuursysteem en de overige 600 in goten. Op deze manier wilde hij het vegetatief en reproductief gedrag in de verschillende ondergronden vergelijken.
Van de stekjes die Garrocho in juni 2017 heeft geplant, kan hij sinds oktober oogsten. ''In de afgelopen vier maanden heb ik 800 kilo geoogst, gemiddeld twee kilo per plant'', vertelt Garrocho. Volgens zijn berekeningen kan een hectare meloenperen tussen 45.000 en 50.000 kilo per jaar opleveren. ''Misschien worden het eerste jaar deze hoeveelheden niet gehaald, maar tijdens latere seizoenen wel'', legt hij uit.
Hoewel de plant in de winter ook vruchten draagt, is volgens Garrocho de zomer de beste tijd om de meloenpeer te oogsten en te commercialiseren. ''Het is een sappig en fris product en dat wordt in de zomer altijd gewaardeerd op de markten'', verklaart hij.
De meloenpeer is in verschillende maten verkrijgbaar, maar is optimaal tussen de 125 en 130 gram. Je kunt de vrucht eten als hij rijp is, maar is in een salade onrijp ook lekker.
Momenteel wordt het fruit alleen in enkele fruitwinkels in Huelva verkocht. Garrocho: ''Ik verkoop ze voor €2 per kilo en in de winkels kosten ze rond de €3 per kilo. Ik hoor van mijn afnemers dat het een succes is bij hun klanten.''