Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Verbrugghe, Calsa:

“Mexicaanse spruiten grote concurrent op Aziatische markt”

Tholen – Normaal exporteert Calsa regelmatig producten richting Azië, maar op het ogenblik is het wat kalmpjes. Piet Verbrugghe: "Voor nieuwjaar konden we met onze belangrijkste exportgroenten zoals spruiten, witlof en verschillende slasoorten per vliegtuig betere volumes naar Azië vervoeren. Sinds nieuwjaar is het met name op de spruitenmarkt rustig. Zowel in Korea als in Japan hebben we veel meer last van Mexicaanse concurrentie dan voor de jaarwisseling. Ook de mindere en goedkopere kwaliteit Nederlandse en lokale spruiten zorgen voor een moeilijke markt." 



Belgische appel blijft dicht bij huis 
Wat betreft de appels is er op de Aziatische markt ook niet veel te doen. "Dit jaar verhandelen we helemaal geen appels naar India. Reden is dat we geen volumes kwalitatief product kunnen aanbieden voor een voor de Indische markt aanvaardbare prijs. Onder andere de VS biedt producten aan die mede door de koers van de dollar zowel prijstechnisch als kwalitatief aantrekkelijker zijn." 

Het ontbreekt op de Belgische appelmarkt voornamelijk aan volume middelmaat rode appel. "Wat er van de oogst overbleef na de voorjaarsvorst waren vooral de grotere maten van 80 en 85 millimeter. In India is hier weinig vraag naar. Zeker de middelsorteringen rode appels kunnen in Nederland en België voor een veel betere prijs verkocht worden dan in India, waar we dan ook nog met transportkosten en duurdere verpakkingskosten zitten en rekening moeten houden met de dollarkoers als uiteindelijke verkoopprijs. We moeten afwachten tot volgend seizoen om te kijken wat we weer in India kunnen doen. Als we dit voorjaar net als vorig jaar gespaard blijven van vorst, zien we het wel positief tegemoet." 

Voor meer informatie: 
Calsa 
Piet Verbrugghe