Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schadevergoeding voor oranje in plaats van gele pepers

Tholen - Denk je voor een prikkie geel peperzaad op de kop te hebben getikt bij een hobbywinkel, komen er oranje pepers aan je planten. Het overkwam een kwekerij uit Almere. Ze daagden de groothandel voor de rechter omdat ze deze pepers niet konden verkopen. De rechter heeft een schadevergoeding vastgesteld, maar vindt het ook deels de eigen schuld van de teler. 

Geel en oranje
De teler kocht in 2015 zaad bij de groothandel. Hij dacht 3000 Ajoema Yellow-zaden (in 3 verpakkingen met ieder 1000 zaden) gekocht te hebben voor € 25,00 per verpakking. Tot zijn verbazing kwamen er echter oranje pepers uit de planten in plaats van gele. 

De rechter vindt dat er inderdaad sprake is van schade. Volgens de teler liep die schade op tot meer dan 25 duizend euro (8,5 duizend kilo pepers die 3 euro per kilo had moeten opleveren) en hij wil dat bedrag terug van de groothandel waar hij het zaad kocht. Volgens de groothandel is dat flink overdreven. De rechter stelde uiteindelijk een totale schadepost van 18.000 euro vast. 

Hobby of professioneel
Toch kreeg de teler die niet helemaal vergoed. De teler heeft namelijk een risico genomen door professioneel te gaan telen met zaden afkomstig van een winkel die zich richt op hobbyteelt. "Vast staat dat in de professionele sector zogenoemde F1 hybride zaden worden verkocht die van hogere kwaliteit zijn en ongeveer een tienvoud kosten van de geleverde zaden", vindt de rechter en dat de teler die toch heeft gekocht, maakt dat de grote schade ook een beetje zijn eigen schuld is. Bovendien kan de teler niet bewijzen dat-ie geprobeerd heeft de pepers alsnog te verkopen. 

De rechter komt daarom uit op een schadevergoeding van 4.500 euro.