Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
met LED-belichting

Italië heeft stukje Nederland: kas van 11 hectare

Een kas van 11 hectare met in het midden een verwerkings- en verpakkingsfaciliteit. De productie kan 12 maanden per jaar doorgaan dankzij de verwarming die wordt verkregen uit de energie van de aangrenzende biogasinstallatie. Op dit moment worden er in de kas alleen tomaten geteeld. Deze vorm van telen is sinds een aantal maanden operationeel en de eerste oogst komt eraan. De structuur is uniek voor een land als Italië en lijkt op die van Nederland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er Nederlandse technologie is gebruikt.


Het buitenaanzicht van de kas in Ostellato

De kas is gerealiseerd door Fri-El Greenhouse uit Bolzano dat al eerder een soortgelijk, maar kleiner project heeft opgezet.


Luca Vincenzi en Marco Manganelli

"De kas wordt verwarmd door energie uit een biogasinstallatie en in januari is de temperatuur gemiddeld 20 °C terwijl de relatieve vochtigheid 75% is. Onder gecontroleerde omstandigheden kunnen de tomatenplanten 13 tot 20 centimeter per dag groeien," leggen Marco Manganelli en Luca Vincenzi uit.


Alessio Orlandi, verkoopmanager sinds januari

Er werken al meer dan 100 mensen en dat aantal kan oplopen tot 200 als de kas volledig operationeel is. Sommige medewerkers zoals Manganelli en Vincenzi komen van buiten waardoor ook de huizenmarkt een boost krijgt. Dit is een teken dat tuinbouw in combinatie met specialisatie en een goed bedrijfsplan voordelen oplevert voor het gebied en voor de gehele economie.


Een van de waterbassins

Er is aan ruimte geen gebrek want ondanks de grote kas met biogasinstallatie is er nog genoeg vruchtbare grond rondom de kas. Voor de ingang van de kas staan grote bassins waarin regenwater wordt opgevangen. De kas zelf heeft een hoogte van 8 meter en er is veel licht. Voordat de kas kan worden betreden, moeten de schoenen worden gereinigd met een desinfecterend middel.


De rails tussen tomatenplanten. Hier kunnen de werknemers hun karren op laten rijden

De binnentemperatuur van 22°C staat in schril contrast met de buitentemperatuur van 5°C . De tomatenplanten voeden zichzelf met water en mineralen uit de substraat waarin de wortels groeien. Dit is de eerste cyclus en aan het einde ervan zal de substraat worden veranderd om het ontstaan van ziektes te voorkomen.


Foto van bovenaf.

De planten worden in rijen geplaatst en ondersteund door draden. In het midden van elke rij zijn rails geplaatst waarop de karren tijdens de oogst gemakkelijk kunnen worden verplaatst. De rails zijn hydraulisch en kunnen omhoog worden gezet zodat ook de hoogste tomaten geoogst kunnen worden.


Foto van bovenaf, genomen vanaf het hoogste level

Vanaf de bovenkant zijn de leds die de natuurlijke verlichting ondersteunen duidelijk zichtbaar. In de winter, wanneer er weinig licht is, maken de leds het mogelijk om de aanwas en productiviteit te reguleren. In de ochtend en in de avond is het verplicht om een veiligheidsbril te dragen zodat de ogen niet moe worden.


De tomaten worden direct verpakt

"Voor de bestuiving gebruiken we hommels. Er is een draadloos sluitsysteem dat ervoor zorgt dat ze niet vliegen als het licht uitvalt want anders raken ze gedesoriënteerd. Dit kan namelijk leiden tot de dood. In de praktijk is de teelt geheel biologisch, zelfs als de regelgeving bepaalt dat slechts sommige aspecten van de teelt als biologisch kunnen worden gecertificeerd," leggen Manganelli en Vincenzi uit.


Dozen met hommels (Bioplanet). Een draadloos systeem zorgt voor het automatisch openen en sluiten

De kas an sich is technologisch geavanceerd, overzichtelijk en straalt rust uit. Er is zelfs een audiodiffusiesysteem dat muziek uitzendt. Aan de bovenkant van de kas is er de mogelijkheid om schaduwwering te openen met het oog op de krachtige zomerzon.


Een eenvoudig hulpmiddel om de tak te versterken en een breuk als gevolg van het gewicht te voorkomen.

Orlandi heeft veel ideeën wat betreft de afzet. "We doen het stapje voor stapje, maar we zijn ons ervan bewust dat het gaat om een uniform product in termen van kwantiteit en kwaliteit. Ik denk dat we goed passen in de grootste en belangrijkste distributieketens van Europa en we gaan deze uitdaging graag aan. Als het systeem volledig operationeel is, kunnen we via voorlopige overeenkomsten naast tomaten ook andere producten leveren."

Contact:
Fri-El Greenhouse
Alessio Orlandi - verkoopmanager
Email: alessio.orlandi@freshguru.it
Web: www.fri-el.it
Publicatiedatum: