Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lekstromen te lijf

Veel glastuinbouwbedrijven die technisch een gesloten waterkringloop hebben, veroorzaken toch emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen die op het oppervlaktewater worden geloosd. De oorzaak? Lekstromen.

Gebreken in het watersysteem

Bij lekstromen komt een deel van het drainwater – wat nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen bevat – terecht in het (te lozen) drainagewater. Lekstromen ontstaan meestal door gebreken in het watersysteem, maar het komt ook voor dat telers hun waterstromen niet volledig in kaart hebben. Geschat wordt dat dit lekpercentage 1,5% van de totale waterlevering omvat.


Twee praktijkvoorbeelden van lekstromen. Foto's: Erik Groen.

Zuiveringsplicht
Het lozen van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen op het oppervlaktewater is namelijk verboden. De Zuiveringsplicht stelt telers sinds 1 januari 2018 verplicht om hun restwaterstromen voor 95% te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Is er op jouw bedrijf sprake van lekstromen, dan ben je dus in overtreding.

Gewasbeschermingsmiddelen onder vuur
Maar naast het feit dat je als bedrijf in overtreding bent, hebben deze lekstromen ook nadelen voor de gehele sector. Zoals we allemaal weten, ligt het gewasbeschermingsmiddelenpakket al jaren onder vuur. Doordat er als gevolg van lekstromen nog altijd (veel te) hoge concentraties gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlakte gemeten worden, laait deze discussie constant op en wordt het middelenpakket steeds verder ingekrompen. Met alle gevolgen van dien, want volledig overstappen op biologische bestrijders is in veel teelten nog niet haalbaar.

Bedrijfsscan waterstromen
Hoog tijd dus om hier aandacht aan besteden. Hoe staat het er bij jou op het bedrijf voor? Weet je zeker dat je alle leidingen in kaart hebt, of ligt er misschien nog ergens een pijpje waar je het bestaan niet (meer) van af wist? Kortom: is jouw gesloten waterkringloop wel écht gesloten? Onze specialisten helpen je graag om het complete watertechnische systeem onder de loep te nemen: van ingangswater, wateropslag en zuiveringstechnieken, tot drainwateropvang, recirculatie en hergebruik alsook het spoelen van filters en gebruik van litertellers. Laten we zo met z'n allen lekstromen te lijf gaan.


Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
t: +31 (174) 44 61 00
f: +31 (174) 44 61 50
info@brinkman.nl
www.brinkman.nl
Publicatiedatum: