Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
met nieuwe Hortisense module

Realtime zien wat je plant produceert

Tholen - In de vernieuwde HortiSense teeltmodule kun je realtime zien hoeveel assimilaten en hoeveel versgewicht een plant aan het aanmaken is. "We maken inzichtelijk hoe effectief je aan het telen bent en wat de invloed van licht daarop is", vertelt Ad Zwinkels van Hortilux.
 
Het lijkt wel traditie: aan het begin van het jaar komt Hortilux met een innovatie om optimaal om te gaan met groeilicht.Vorig jaar was dat de lancering van het HortiSense platform. Middels het digitale platform kan een teler op basis van data-analyse uit zijn eigen teelt het rendement per m2 analyseren. Inmiddels is er meer dan 100 hectare teelt met HortiSense aan de slag en zet het systeem de volgende stap .


 
Ad Zwinkels vertelt. "In de Hortisense-module teelt wordt alles omtrent licht gevisualiseerd. De lichtinval wordt bekeken in relatie tot CO2 en het klimaat. Nu hebben we aan de module teelt de aanmaak van de hoeveelheid versgewicht toegevoegd. Dat biedt een makkelijk inzicht in de effectiviteit van je gewas: je weet of je het maximale eruit haalt en kunt analyseren waarom dat wel of niet gebeurt." 
 
Het klinkt relatief simpel – maar hierachter schuilt een complex system. In samenwerking met de plantenkenners van Plant Lighting en IT-bedrijf First Consulting is de benodigde plantfysiologische modellering in het systeem gebracht. Daarnaast is het model door toepassing van machine learning (data analyse) zelflerend gemaakt. "Voorheen waren gewasmodellen vooral bureauwetenschap. Nu is het omgebouwd tot een voor telers toepasbaar systeem", legt Sander Hogewoning van Plant Lighting kort uit. "We hebben op plantniveau berekend hoe een blad en een gewas reageren onder diverse omstandigheden. Daar zijn formules voor vastgesteld en die zijn in het systeem verwerkt."


 
Plantreactie
Daarbij is flink wat tijd gaan zitten in het vaststellen van de reacties van de plant. "Je moet de plantreactie kennen, weten wat de fotosynthesereactie is in combinatie met de CO2- en lichtomstandigheden. En om dat goed te kunnen analyseren, moet je ook weten hoe invallend licht zich verdeelt door het gewas. Dat alles hebben we gemeten. Daardoor weten we wat de fotosynthesereactie is onder allerlei omstandigheden en op verschillende hoogtes in het gewas. Op basis daarvan is de suikerproductie van het complete gewas te bepalen. Die suikerproductie kan weer worden omgerekend in grammen oogstbaar product" Momenteel is de module enkel beschikbaar voor hogedraadgewassen zoals tomaat. In de toekomst verwacht Hortilux het assortiment uit te breiden. 
 
Het digitaliseren van plantkunde in teeltmodellen, en vooral het toegankelijk maken van die modellen, is volgens Sander en Ad een belangrijke stap in de ontwikkeling van de tuinbouw. "Iedereen kent de vuistregels: 40 joule voor een tros en 1 procent meer licht is 1 procent meer productie. We weten allang dat de werkelijkheid veel complexer is. De temperatuur, de CO2, de luchtvochtigheid en de LAI, de Leaf Area Index (bladoppervlakte per m2 grond) spelen hierbij een belangrijke rol. En vanaf een bepaald lichtniveau geldt 'de wet van de afnemende meeropbrengst'. Al die factoren zijn in het computermodel geïntegreerd en worden in HortiSense gevisualiseerd. 

Door het verzamelen van steeds meer data en het toepassen van machine learning zal het model steeds accurater worden. "Daardoor kun je sturen op cijfers in plaats van op gevoel." Ze zien voor de toekomst bovendien nog verdere mogelijkheden. "Je kunt naar een nauwkeurige oogstvoorspelling werken en daarmee de samenwerking met de markt verbeteren. De afzet van producten wordt steeds meer te managen. Dat is nu nog toekomstmuziek, maar daar zetten we wel op in."


 
Voor Hortilux biedt de module naast een toevoeging aan het systeem ook een stap naar de toekomst. "We willen telers volledig kunnen ondersteunen bij de teelt. Daarvoor bieden we ze niet alleen kennis over het licht en het gewas, maar ook praktische stappen waar je als teler mee aan de slag kunt. Met HortiSense maken we inzichtelijk waarom een gewas op een bepaald moment meer of minder optimaal presteerde. Dat is concrete informatie waarmee je je teelt en dus ook je rendement kunt verbeteren." 


For more information:
Hortilux
Vlotlaan 412
2681 TV Monster
Netherlands
www.hortilux.com