Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Risicovermindering van gebruik gewasbeschermingsmiddelen in Myanmar

De Nederlandse ambassade in Myanmar werkt nauw samen met de RVO (PSD Apps) om duurzame teelt in Myanmar te ondersteunen. Ze zijn gericht op vermindering van de risico's van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de ontwikkeling van een functioneel registratiesysteem voor gewasbeschermingsmiddelen en de eliminatie van risicovolle gewasbeschermingsmiddelen uit de markt. Om dit te bereiken heeft de Nederlandse ambassade samen met Myanmar's PSD coach een project gelanceerd waarbij Wageningen University & Research (WUR) samenwerkt met de afdeling Plant Protection (PPD) van het Ministerie van Landbouw, Vee en Irrigatie (MoALI).

WUR en de PPD hebben samen een beslissingsondersteunend systeem ontwikkeld dat de registratieautoriteiten in staat stelt om gezonde en transparante beslissingen te nemen over het toelaten of afwijzen van gewasbeschermingsmiddelen. Het systeem is zo ontworpen dat het kan worden aangepast aan de capaciteiten van registratieautoriteiten in verschillende landen. Een grote uitdaging hierbij bleek het grote jaarlijkse aantal aanvragen voor registratie van gewasbeschermingsmiddelen (~1000/jaar). Dit probleem en mogelijke oplossingen (inclusief aanbevelingen om de gewasbeschermingsmiddelenwet aan te passen) werden op het relevante overheidsniveau besproken.


Het stroomschema van het beslissingssysteem op basis van FAO/WHO criteria

De betrokkenheid van hooggeplaatste overheidsfunctionarissen werd door de Nederlandse ambassade extra ondersteund door een bezoek van een delegatie uit Myanmar aan Nederland mogelijk te maken. Hierdoor konden de Nederlandse institutionele situatie en praktijken voor de registratie van gewasbeschermingsmiddelen worden vergeleken met die van Myanmar. Dit bleek zeer nuttig te zijn voor de aanvaarding van het ontwikkelde systeem en het relativeren van bepaalde institutionele zaken zoals het grote aantal aanmeldingen voor de registratie van gewasbeschermingsmiddelen en de financiële structuur van registratieautoriteiten.


PPD en WUR hebben in 2017 samen 3290 gewasbeschermingsmiddelen geëvalueerd in Myanmar 

Tegen mei 2017 hadden de PPD en de WUR een evaluatie uitgevoerd van alle 3290 in Myanmar geregistreerde gewasbeschermingsmiddelen, op basis van FAO/WHO criteria voor de identificatie van zeer gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen (HPP's). In totaal werden 167 producten als HHP's geïdentificeerd (5% van het totale aantal geregistreerde producten). 

De producten op deze HHP-lijst zullen verder worden onderzocht met betrekking tot i) het huidige gebruik en de toekomstige behoefte aan deze gewasbeschermingsmiddelen; ii) beschikbare alternatieven, zowel minder gevaarlijke als niet-chemische bestrijdingsmogelijkheden (bijv. biologische bestrijding, IPM) en iii) risico's van deze HHP's onder de lokale gebruiksomstandigheden. 

Op basis van de resultaten kan de regering van Myanmar dan beslissingen nemen om de risico's voor de menselijke gezondheid en milieu te beperken, zoals uitsluiting van registratie, beperkt gebruik of andere risico verminderende maatregelen.

Voor meer informatie:
WUR/Alterra
Mechteld ter Horst
T: +31 317481811
Mechteld.terhorst@wur.nl

RVO
Tien Hoang
T: + 31 06 2115 3726
tien.hoang@rvo.nl

Bron: www.agroberichtenbuitenland.nl
Publicatiedatum: