Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
verbod op gewasbeschermingsmiddelen

Drinkwaterinitiatief brengt Zwitserse groententeelt in gevaar

Afgelopen week heeft een onafhankelijk comité het initiatief 'Voor schoon drinkwater' bij de Zwitserse regering ingediend. Het initiatief verzoekt indirect om een verbod op gewasbeschermingsmiddelen en brengt daarmee de groententeelt in Zwitserland in gevaar. De 'Verband Schweizer Gemüseproduzenten' (VSGP) zal zich sterk maken tegen het initiatief.

Het initiatief wil verhinderen dat stoffen, die openbare wateren en drinkwater verontreinigen, in de watercyclus belanden. Men wil dat landbouwbedrijven voortaan alleen nog rechtstreekse subsidies ontvangen als ze afzien van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het initiatief werd ingediend door een groep bestaande uit particulieren. De regering controleert momenteel de ingediende handtekeningen op hun geldigheid.

Initiatief betreft meer dan 3500 bedrijven binnen de groententeelt
Het is nog onbekend of en wanneer het initiatief in stemming gebracht wordt. Het is echter wel duidelijk dat het initiatief in haar bestaande vorm de Zwitserse tuinders sterk bedreigd. Aan de ene kant treft het initiatie direct de meer dan 3500 bedrijven binnen de Zwitserse groententeelt die recht hebben op rechtstreekse subsidies en aan de andere kant suggereert het initiatief ten onrechte tegenover de consumenten dat groententeelt zonder de inzet van gewasbeschermingsmiddelen op het huidige niveau mogelijk is. De consequenties zouden echter fataal zijn: "Zonder de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zouden de tuinders hun gewassen onvoldoende kunnen beschermen tegen ziektes, ongedierte en de concurrentie van onkruid", zegt Jimmy Mariéthoz van de VSGP.

Initiatief leidt tot twijfelachtige import uit het buitenland
Zonder de bescherming door gewasbeschermingsmiddelen zou men grotere arealen nodig hebben voor de gewenste hoeveelheid aan groenten. De toch al kostbare teelt zou daardoor nog duurder worden en zou zich in Zwitserland niet meer lonen. Een daling van de zelfverzorgingsgraad en de import van groenten zouden het gevolg zijn. Hier wordt vaak onder slechtere werkomstandigheden en minder strenge eisen geteeld. Bovendien zou het vermeende probleem van gewasbeschermingsmiddelen gewoon naar het buitenland worden verplaatst.

Er bestaan reeds realiseerbare alternatieven
Maar ook de VSGP wil niet staan blijven. De vereniging zet zich in voor een duurzame inzet van gewasbeschermingsmiddelen volgens de richtlijnen van SwissGAP en SUISSE GARANTIE (ÖLN). De inzet van gewasbeschermingsmiddelen is in de afgelopen jaren aanzienlijk teruggedrongen. In 2017 heeft de Zwitserse bondsraad bovendien het 'Actieplan ter risicoreductie en duurzame toepassing van gewasbeschermingsmiddelen' aangenomen. Het plan voorziet dat de risico's door gewasbeschermingsmiddelen gehalveerd worden en dat alternatieven voor chemische gewasbescherming bevorderd worden. De VSGP ondersteunt het actieplan en zet zich in voor een praktijkgerichte realisering. Compleet afzien van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen - zoals het initiatief verzoekt - is echter niet realistisch. De VSGP zal zich daarom sterk maken tegen het initiatief.

Voor verdere informatie:
Verband Schweizer Gemüseproduzenten
Belpstrasse 26
3007 Bern
Tel: 031 385 36 20
info@gemuese.ch
Publicatiedatum: