Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spirulina: 100% pure, Italiaanse micro-alg als functioneel voedingsmiddel

"Wij zorgen voor onderzoek en de productie van micro algen, in het bijzonder de natuurlijke spirulina die 100% puur en biologisch is. In samenwerking met ambachtelijke bedrijven produceren we ook voedingsmiddelen op basis van spirulina zoals pasta en bier. We willen het aanbod diversifiëren en daarom gaan we andere voedingsmiddelen op basis van deze micro alg produceren."


Danila Chiapperini, Project Manager co-founder ApuliaKundi

"Na lang en uitvoering onderzoek distribueren we onze getransformeerde producten onder het merk ApuliaKundi," zegt Danila Chiapperini, project manager en co-founder van de start-up ApuliaKundi.

Spirulina is het meest voedzame en meest complete plantenvoedsel en daarom wordt het een superfood genoemd. Het bevat tot 65% meer eiwit dan vlees en het is rijk aan vitamine, minerale zouten, antioxidanten, Omega 3 en Omega 6. Het bevat 45 keer het ijzer van spinazie, 35 keer het beta-caroteen van wortels en 9 keer het calcium van melk. Het innemen van deze micro alg stimuleert de werking van de lever en nieren, beschermt het zenuwstelsel, houdt de bloedsuikerspiegel op pijl, het zorgt voor elasticiteit van de huid en de gezondheid van haar en nagels en is daarnaast goed voor de ogen. Spirulina heeft daarnaast nog meer goede eigenschappen, zoals het verbeteren van de concentratie, en dat maakt dat deze alg met recht een superfood mag worden genoemd.


De oprichters van ApuliaKundi: Mara Zacchino, verantwoordelijk voor voedselkwaliteit en -veiligheid, Raffaele Settanni, beheerder en oprichter van de start-up. Leo Lo Cicero, productiemanager en Danila Chiapperini, projectmanager en oprichter van het merk.

"Onze reis is in 2010 begonnen dankzij een idee dat in Afrika is ontstaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat we toegewijd zijn en ons willen inzetten voor voedselveiligheid, voedselkwaliteit, milieumonitoring, wateropslag en opslag en verwijdering van afval," zegt Danila. "In 2012 hebben we een aanbesteding gewonnen van de regio Apulië in het kader van een beter Apulië. Zo zijn we een experimentele onderzoeksfaciliteit gestart in samenwerking met de universiteit van Bari."



"We namen al vrij snel deel aan andere nationale aanbestedingen die ons in staat hebben gesteld om sneller over te gaan naar ondernemerschap. In 2015 lanceerden we onze start-up in micro algen en de productie van spirulina in de provincie Bari."

"Spirulina is niet autochtoon in ons land. Om die reden cultiveren we de micro algen in een kas, om in de warmere maanden op natuurlijke wijze de warmte te behouden en om de gewassen te beschermen tegen mogelijke besmetting door lucht. De productie van spirulina is niet uitgebreid en het neemt geen vruchtbare bodem voor voedingsproductie weg omdat de teelt plaatsvindt in kweektanks in een kas."



"In de wintermaanden produceren we niet omdat de temperaturen dan te laag zijn. De productie van spirulina zou dan teveel energie kosten omdat de kweektanks moeten worden verwarmd. Dit zou dan een contradictie zijn, gezien het lage milieu-impact van de teelt van micro algen. Door de hoge temperaturen dit jaar konden we goed produceren, van de lente tot aan november. In de koude maanden houden we de algenstammen en beginnen dan opnieuw met de productie voor de volgende lente."

De faciliteit bestaat uit een kas voor de productie van spirulina en onderzoek naar andere micro algen en een laboratorium voor het monitoren van de algencultuur en het drogen ervan. Het productieproces is volledig duurzaam en natuurlijk.

Het cultiveren van spirulina heeft een lage impact op het milieu want het veroorzaakt geen vervuiling, bodemerosie, waterverontreiniging of vernietiging van bossen. Het vereist veel minder water en energie per kilogram eiwit dan welk ander voedsel dan ook.

Het ethische principe achter ApuliaKundi is dat duurzaamheid in verband staat met eetgewoonten. Daarom heeft iedereen een grote verantwoordelijkheid in de keuzes die hij maakt. "Datgene wat we op ons bord leggen is het resultaat van een productieketen met enorme gevolgen voor onze gezondheid, de economie en het milieu. Daarom is er een verandering nodig in de eetcultuur van de wereldbevolking waarbij gezonder eten en aandacht voor de planeet centraal staan."

"We zijn onze werkzaamheden steeds meer aan het uitbreiden en de vraag pure Italiaanse spirulina blijft maar stijgen. Op dit moment is de Engelse markt onze enige buitenlandse referentie en de resultaten zijn bevredigend. Ten opzichte van vorig jaar is de omzet met 400% gestegen en inmiddels worden onze producten op ongeveer 70 verkooppunten in Italië verkocht."



Over de lopende project van ApuliaKundi zegt Danila het volgende: "De vraag naar het product stijgt en om hieraan te voldoen willen we de productie uitbreiden. Daarnaast willen we nog meer onderzoek doen en meer functionele producten op basis van spirulina ontwikkelen. Maar ook het verbeteren van ons verkoopnetwerk met name in het buitenland is een project dat geleidelijk aan wordt opgestart."

"We produceren spirulina in de vorm van een stick en niet als tablet of capsule omdat we ons op deze manier kunnen onderscheiden van andere, vaak niet Europese spirulina."

"We verkopen onze producten via apotheken, drogisterijen en biologische voedingswinkels. Daarnaast is onze spirulina ook te vinden in ketens zoals Eataly en verkopen we via onze website: www.apuliakundi.it/shop/."



Het bedrijfsmodel van ApuliaKundi richt zich op groen productie. Tegenwoordig is algencultuur een strategische activiteit vanwege zijn lage milieu-impact in vergelijking die van de reguliere landbouw.



"In 2007 is spirulina gedefinieerd als 'voedsel van de toekomst' zowel vanwege de voedingswaarde als het lage milieu-impact. Het wordt geproduceerd in een cyclus van waterhergebruik waarmee de toeleveringsketen als eco-sustainable wordt gezien. En ten slotte is spirulina een goed alternatief voor de groeiende groep veganisten, met name wat betreft de eiwitten, aminozuren en vitamine B12," concludeert Danila.

Contact:
ApuliaKundi Srl

Via Fiume, 29
70025 Grumo Appula (BA) - Italië
Tel.: (+39) 347 1799226
Email: info@apuliakundi.it
Web: www.apuliakundi.it
Publicatiedatum: