Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na de storm: Tellen en schade herstellen

Het jaar 2018 is nog geen maand oud en de glastuinbouw is al 2 keer getroffen door natuurgeweld. Op 3 januari werden ondernemers in het Oostland getroffen door een valwind. Ruim twee weken later stak er een storm op die bijna het hele land trof. Plaatselijk werden er windsnelheden van 130 kilometer per uur gemeten en dus was het maar de vraag of de kassen weerstand konden bieden tegen deze krachten. 's Ochtends rond 9 uur kwamen de eerste schademeldingen echter al binnen. Achteraf is de schade bij de meeste telers beperkt gebleven tot 10-100 kapotte ruiten, zien ze bij Havecon.


De mannen van Voorwinden zijn hard aan het werk om de schade te herstellen.

De reparatieploegen van Voorwinden zijn dan ook vol in de weer om de klanten van dienst te zijn en de kapotte ruiten te vervangen. "Door snel en adequaat te handelen proberen we alle schade zo snel mogelijk te repareren, zodat onze klanten weer verder kunnen met de teelt", laten ze weten. En dat is best wel even aanpoten.




Luchtfoto's
Terwijl er al druk wordt gerepareerd zijn ook de verzekeraars aan de slag met de schade. Bij een test in de regio Westland wordt de schade aan kassen met luchtfoto's in beeld gebracht.

Op vrijdagmiddag 19 januari zijn er door PinC Agro luchtfoto's gemaakt van de schade aan kassen in het Westland. "We gebruiken de foto's om de software voor het tellen van kapotte ruiten te testen en te verbeteren. De telling is nu nog niet nauwkeurig, maar de foto's zijn wél beschikbaar voor de getroffen ondernemers. Het geeft hen inzicht in de schade, waarmee zij noodoplossingen en herstel gericht kunnen inzetten", laat het bedrijf weten. De foto's laten zien waar het kasdek beschadigd is en helpen om nog gerichter over te gaan tot noodoplossingen en herstel. Dit gebeurt op verzoek van de verzekeraar.


"We doen ervaring op met het verzamelen van data. Hiermee kunnen we de techniek verfijnen en de werkwijze bij calamiteiten in een regio verder ontwikkelen." Glastuinbouwbedrijven in dit gebied die schade hebben gemeld bij Interpolis kunnen zich nu al melden om toegang te krijgen tot de foto's van de schade aan hun bedrijf.

De luchtfoto's van een glastuinbouwbedrijf met schade uit de regio op de afbeelding, komen zo snel mogelijk beschikbaar voor de ondernemer. Ondernemers die toegang willen tot hun foto's gaan hiervoor naar www.pincagro.nl/luchtfoto. Ondernemers die schade hebben gemeld bij Interpolis worden door PinC Agro benaderd als er een e-mailadres bekend is.