Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Schoondermark, Nature's Pride:

"Goede vooruitzichten Mexicaans aspergeseizoen"

Tholen - De afgelopen twee weken lagen de prijzen van asperges op een hoog niveau, maar met de Mexicaanse aanvoer in aantocht, is de verwachting dat het prijsniveau wat zal dalen. "Normaal gesproken start Mexico in de eerste week van januari, maar de aanvoer is wat vertraagd. Men was van plan dit weekend met de oogst te beginnen, maar door het goede weer zijn de meeste telers deze week al gestart, waardoor we mogelijk deze week al de eerste Mexicaanse asperges aangeleverd krijgen", vertelt inkoper Joost Schoondermark van Nature's Pride.

Voor Mexico wordt een normaal seizoen verwacht met een goede beschikbaarheid. "Een prijsdaling ligt dan ook voor de hand. De luchtvracht van Los Angeles naar Amsterdam is een stuk gunstiger dan vanuit Lima", constateert Joost. "Aangevuld met de iets gunstigere dollarverhouding zorgt dit ervoor dat we de komende tijd weer mooie acties kunnen maken met onze klanten."



Voor de Peruaanse telers was het volgens de inkoper een moeizaam seizoen. "Er waren veel prijswisselingen en het exportvolume is door de slechte weersomstandigheden 8% lager dan andere jaren. Als gevolg van de El Nino hebben met name de productievelden in het noorden een achterstand opgelopen. Daardoor was de beschikbaarheid gedurende de zomer beperkt. Die was in het najaar groter, maar toen was het aan de vraagkant een stuk rustiger."

De feestdagen staan altijd garant voor een hoge aspergeconsumptie en dat was ook aan het einde van 2017 het geval. "Andere jaren vormde de luchtvracht vanuit Lima Airport nog weleens een vertragende factor, maar afgelopen feestdagen verliep de aanvoer redelijk soepel", blikt Joost terug.

In het algemeen ziet hij de Europese vraag naar groene asperges alleen maar populairder worden. "Wereldwijd zijn groene asperges een groot item, waarbij de Verenigde Staten verreweg de grootste afzetmarkt is. Binnen Europa ligt verder de consumptie in Scandinaviƫ, het Verenigd Koninkrijk, Spanje op een hoog niveau, maar zie je dat de consumptie in andere Europese landen ook toeneemt. Nederland en Duitsland zijn vanouds erg gefocust op witte asperges, maar gaan ook steeds meer de groene asperges ontdekken. Paarse asperges zijn bij ons nog een erg klein item, deze verkopen we hoofdzakelijk tussen september en half december."

Voor meer informatie:
Joost Schoondermark
Nature's Pride
Honderdland 611
2676 LV Maasdijk
T: +31174519079