Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Els van Herpen, ZON:

"Spaans pakket voor de klok valt in smaak bij Nederlandse en Duitse grossiers"

Tholen - Sinds 2015 biedt ZON in de winterperiode voor de klok naast Nederlands product ook een pakket Spaanse groenten aan. De aanleiding voor de uitbreiding met het Spaanse pakket was een enquête onder de klokklanten hoe de klokverkoop beter ingericht kon worden. Eén van de conclusies uit dit onderzoek was dat een deel van de kopers behoefte had om in het rustige winterseizoen een aantal producten ook buiten het Nederlandse seizoen aan de klok te kunnen kopen.



"We werken samen met verschillende Spaanse coöperaties, die dagelijks zorgen voor een continue aanvoer voor de klok. Grote klanten hebben veelal hun eigen importlijnen, maar voor de kleinere Duitse en Nederlandse klokkopers voorzien we met Spaans product in een behoefte", vertelt manager klokverkoop Els van Herpen. Om de kwaliteit van de Spaanse groenten te borgen is 'Hoofd Keur' Piet Crienen gedurende het winterseizoen van november tot en met maart in Spanje present om het product te keuren.

Dit seizoen ligt het volume vanuit Spanje in het eerste deel van het seizoen dan ook alweer 15% hoger dan afgelopen jaar. "Nieuw is dat we ook gestart zijn met ijsbergsla en we zijn daarnaast met een nieuwe coöperatie een samenwerking aangegaan voor de aanvoer van broccoli en bloemkool", vertelt Els. "Het is weer een heel ander seizoen dan vorig jaar toen er door het extreme weer grote tekorten waren met gigantische pieken in de prijs. Dit jaar kent de markt tot nu toe niet zulke uitschieters, en de kwaliteit is gelukkig goed."



Overlap met Hollands product probeert ZON zo veel mogelijk te beperken. "Belichte Nederlandse trostomaten en Spaanse tomaten worden op dit moment beiden verkocht aan de klok, maar verder proberen we de periode van overlap tot hooguit één tot twee weken te beperken. Naar gelang er behoefte is, willen we het Spaanse pakket wel verder uitbreiden. Wij overleggen jaarlijks met onze klokklanten om de behoefte te inventariseren. We gaan geen product voor de klok zetten waar geen vraag naar is, en we nemen hun wensen dus mee naar het volgende seizoen."

Buiten wat Marokkaanse sperziebonen en cherrytomaten van Nederlandse telers is het Spaanse pakket vooralsnog het enige importproduct dat bij ZON voor de klok wordt verkocht. Opties om uit te breiden met AGF-producten van andere herkomstlanden houdt Els graag open. "Maar een belangrijke voorwaarde is wel dat we product continue en regelmatig kunnen verkopen. Dan kijken we graag of het bij onze klanten past."

Voor meer informatie:
ZON
Venrayseweg 104
5928 RH Venlo
Tel: 077-3239758
els.van.herpen@royalzon.com
www.royalzon.com