Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overvloedige tomatenproductie maar zeer zwakke markt

Moeilijke tomatenmarkt in Zuid-Afrika

Hoewel de groeiomstandigheden voor tomaten in het noorden van Zuid-Afrika uitstekend zijn, dankzij het warme en droge weer, is de vraag naar de groente helaas allesbehalve goed. 

"De zwakke consumentenvraag geldt weliswaar voor alle groenten maar lijkt vooral tomaten te treffen," laat een handelaar op de AGF-markt in Johannesburg aan FreshPlaza weten. "Er is momenteel een overaanbod aan tomaten en de handel verloopt traag. Vanwege de hoge temperaturen rijpen de tomaten snel waardoor ze minder lang goed blijven. Ik denk dat de volumes nu veel groter zijn dan vorig jaar deze tijd."

"Vorige week was het een nachtmerrie op de markt in Johannesburg," vertelt een andere handelaar. "De voorraden begonnen te bederven en we moesten er van af. Sindsdien zijn de prijzen wat aangetrokken maar vanmorgen kregen we weer grote hoeveelheden binnen en dat heeft opnieuw voor een lichte prijsdaling gezorgd."

Clive Garrett, marketingdirecteur van de bekende Zuid-Afrikaanse tomatenteler ZZ2, beaamt dat de markt momenteel erg moeilijk is. "Dankzij de gunstige weersomstandigheden is er sprake van overproductie en ook de vraag is zwak. We verwachten echter dat de vraag weer aan zal trekken als mensen weer terugkeren van vakantie. We hopen dat de situatie verbetert zodra de scholen weer beginnen."



Tomatenproductie in de Kaap lager als gevolg van droogte
Op de markt in Kaapstad staan de zaken er als gevolg van de droogte in de Westkaap anders voor. "Er is hier geen overaanbod maar eerder sprake van een zwakke vraag wat vrij normaal is in januari. In de twintig jaar dat ik in de sector actief ben, is dit in januari altijd weer het geval geweest."

De tomaten voor Kaapstad worden in zowel de Oost- als de Westkaap geteeld, in de regio's Olifantsrivier en Robertson, waar de tomatenvolumes aanzienlijk lager zijn als gevolg van de droogte. De aanvoer wordt aangevuld door tomaten uit Limpopo die in het hele land verkocht worden.

Overaanbod of niet, de tomatenprijzen zijn in alle gevallen slecht. De prijzen variëren van €0,13 tot €0,40 per kilo, afhankelijk van de kwaliteit, en van €1,00 tot €1,30 voor een doos van 6 kilo rijpe tomaten of €1,30 tot €2,00 voor een doos met 6 kilo stevige, nog onrijpe tomaten. 


Publicatiedatum: