Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alex van Winden: tuinbouwsector in Centraal-Azië ontwikkelt zich razendsnel

Tholen – Een nette kas wegzetten, planten erin en geld verdienen maar. De vraag naar kasgroenten mag dan groot zijn in Centraal-Azië, toch gaat het echt niet zo makkelijk. Alex van Winden is met AIMC Horticulture betrokken bij het renderend maken van tuinbouwprojecten in onder andere deze regio.

Georgië, Kazachstan, Saoedi-Arabië, Oezbekistan... Het zijn landen waar de tuinbouw vijf jaar geleden nauwelijks nog aanwezig was, maar waar de sector zich momenteel razendsnel ontwikkelt door de groeiende vraag naar veilig geteelde groenten van hoge kwaliteit. "Het niveau van de tuinbouw in Greenfield-staten (red: landen waar hightech tuinbouw minder dan vijf jaar bestaat) kan natuurlijk niet tippen aan het niveau van de sector in Nederland", vertelt Alex. "In Nederland is het vaak ondertussen al de derde generatie die de tuinbouwbedrijven bestiert. Er is zodoende veel kennis en ervaring en de juiste technieken worden ingezet. Daardoor steekt Nederland met kop en schouders boven de rest van de wereld uit."

Dat maakt voor het werk van AIMC echter niet uit. Zij ondersteunen bij het renderend maken van tuinbouwprojecten. Daarbij focussen ze zich niet zozeer op glazen kassen, maar juist op de high-tech foliekassen. "De resultaten zijn goed en de kosten veel lager. Met het klimaat in deze gebieden kun je in foliekassen goede resultaten halen." En de sector is in ontwikkeling, zowel qua areaal als qua teeltniveau. "In Mexico is de tuinbouw van een paar honderd naar 12.000 hectare gegaan. In andere landen zien we vergelijkbare potenties."


AIMC focust zich op high-tech foliekassen.

Behalve in Mexico is AIMC actief in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Noord-Afrika. Momenteel zijn ze betrokken bij projecten in Georgië en Kazachstan en in Saoedi-Arabië en ook in Oezbekistan gaat binnenkort het eerste project van start. "De afgelopen jaren zijn hier nagenoeg alle oude technologieën stopgezet en is er ca 150 hectare moderne groentenkas bijgebouwd. In de kassen worden er vooral komkommer en tomaat gekweekt en de eerste initiatieven in sla en kruiden zijn aan de gang", vertelt Alex. Hij schat dat twee derde van de productie naar Rusland gaat. "En consumptie in Rusland ligt laag vergeleken met die in Turkije: op slechts 1/4e van de Turkse consumptie, terwijl het prijsniveau hoog is."


AIMC Horticulture-directeur Alex van Winden met twee projectmanagers.

In het land zijn er nu al vele initiatieven voor moderne tuinbouw, maar de inzet van geld en techniek alleen is niet voldoende om geld te verdienen in deze sector. "De beperkende factoren momenteel zijn de beschikbare technieken en met name de training van het operationeel management. Bovendien is er weinig licht beschikbaar en dat maakt het produceren van tomaat voor de versmarkt duur", vertelt Alex. "Daar staat tegenover dat door de lage gasprijs en de uitstekende markt, Kazachstan en de andere 'custom union landen' een goede uitgangspositie hebben."

En zo heeft elk land wel weer wat. "Het probleem in Kazachstan is de grote rol van de overheid in het opstarten van de tuinbouw. Er zijn meer dan twintig projecten gefinancierd door overheidsbank Kazagrofinance, maar deze bank is niet meer actief wegens het zoekraken van miljoenen. Dan blijken het toch weer erg bijzondere markten."