Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jesus Abenza van Alimer: ''We kunnen onze positie in Europa verliezen''

Spaanse telers ervaren ernstige gevolgen watertekort

In de zomer en de herfst van het afgelopen jaar was er een ernstig gebrek aan regen in Murcia en Alicante. In deze gebieden was altijd al sprake van een watertekort, maar de situatie verergert door de steeds meer zichtbaar wordende klimaatverandering. De politiek is niet in staat om effectief actie te ondernemen tegen de extreme droogte. Dit heeft catastrofale gevolgen voor de landbouw in deze regio's. Er is een toenemende onzekerheid voor de Spaanse telers van sla, broccoli en andere bladgroenten.

"Dit jaar wordt bevestigd waar we al bang voor waren", zegt Jesķs Abenza, commercieel directeur van de in Murcia gevestigde coŲperatie Alimer. "Telers van bladgroenten, broccoli en bloemkool uit Murcia en Alicante hebben nieuwe teeltgebieden gezocht met een stabielere watervoorziening. Ze proberen de teelthoeveelheden gelijk te houden om toch aan de huidige vraag te kunnen voldoen. Echter, deze teeltgebieden zijn vaak hoger gelegen en hebben andere risico's, zoals de kou en de wind in de herfst en de winter. De stabiliteit van de teelt komt hierdoor in gevaar. Als bijvoorbeeld de oogst (gedeeltelijk) mislukt, dan gaan de prijzen sterker schommelen.''

Telers uit Murcia hebben steeds meer teeltgronden in Sevilla, La Rioja, Navarra en Tarragona. "Het is geen oplossing voor het watertekort, maar we hebben geen andere keuze als we ons bedrijf willen voortzetten. Als we hadden geweten dat Sevilla een ideaal gebied is voor de teelt van broccoli en sla, dan zouden we dit al veel eerder hebben gedaan".

Spanje, en met name de regio Murcia, heeft zich de afgelopen jaren als een betrouwbare bron in Europa gepositioneerd. De regio wordt zeer gewaardeerd door de supermarkten vanwege hun kwaliteit, de traceerbaarheid en de professionele service van exporteurs. "Het heeft zo lang geduurd om dit alles op te bouwen. We worden bedreigd door dit watertekort, waarvoor we nog geen goede oplossing hebben gevonden", zegt Abenza.

"Het is heel moeilijk om zakelijke relaties met klanten op te bouwen, zoals we de afgelopen jaren hebben gedaan. Het is voor hen echter heel eenvoudig om andere leveranciers te vinden," voegt hij eraan toe. "Op dit moment blijft de situatie onzeker. We weten niet hoe het seizoen zich de komende maanden zal ontwikkelen. Het kan zijn dat wat we nu telen, we door omstandigheden weer kwijtraken."

Hoewel er in december en voor de Kerstdagen nog een gat was in de broccolimarkt, die een stijging in de verkoopprijzen veroorzaakte, is volgens Abenza de vraag momenteel in lijn met het aanbod. De prijzen zijn hierdoor gedaald naar meer normale en correcte niveaus.

Publicatiedatum: 12-1-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: