Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groentenbedrijf Behr viert 40-jarig jubileum van ijsbergsla

Duitsland grootste groententeler Behr naar 4000 ha

IJsbergsla kan men tegenwoordig niet meer wegdenken uit de schappen van de supermarkt. Bijna 40 jaar geleden lanceerde Het Noord-Duitse groentenbedrijf Behr de slakroppen in Duitsland. In Spanje werd vrijwel tegelijkertijd door Guido van den Eynde de ijsbergslateelt in Cadiz getest. Vanwege een ongeschikt klimaat werd de teelt naar Murcia verplaatst en werd de sla onder het merk Pasqual in heel Europa bekend. Later waren groenten als mini-romanasla en mini-paksoi aan de beurt. Het teeltareaal van het bedrijf groeide parallel aan de uitbreiding van het productpalet van 12 hectare naar 4000 hectare in de volle grond.

Directeur Rudolf Behr vertelt graag over het product dat zijn bedrijf naar de top bracht. In de jaren '70 werd de Duitse gastronomie uitgebreid met Amerikaanse steakhouses met hun open saladetogen en daarmee groeide ook de vraag naar ijsbergsla, aangezien deze soort veel langer houdbaar is dan kropsla. IJsbergsla werd destijds voor circa 80 Duitse mark per 25 kroppen uit de Verenigde Staten geïmporteerd. "Men zei destijds dat we het Amerikaanse product niet konden telen. Velen hebben het geprobeerd, maar de ijsbergsla kon niet tegelijkertijd met de bataviakroppen geoogst worden. IJsbergsla heeft een langere ontwikkelingsperiode. Wij hebben de kroppen nog 14 dagen laten staan. Het resultaat was verbluffend: prachtige kroppen sla.''


Bestuursvoorzitter Rudolf Behr (rechtsboven) en zijn succesvolste producten: de mini-romanasla (linksboven), ijsbergsla (linksonder) en mini-paksoi (rechtsonder)

Omhoog geklommen
Aan het begin was de firma Behr echter een bescheiden groententeeltbedrijf van 12 hectare met een gemengd areaal van appelen, groenten en nog eens 6000 m2 onder glas. Toen Rudolf Behr het familiebedrijf in 1983 van zijn vader overnam, was men al gestopt met de fruitteelt en concentreerde het bedrijf zich volledig op de vollegrondsteelt van groenten. Na een mislukte poging in de jaren '80 had het bedrijf aan het begin van deze eeuw weer een groot succes met de invoering van de mini-romanasla. "In Spanje had men destijds de Little Gem, deze kleine sla was zoals de huidige mini-romanasla. Dit nieuwe formaat liep meteen goed in Duitsland.'' 

In het eerste jaar teelde Behr 1,5 miljoen stuks en werd de helft hiervan nog vernietigd. In het tweede jaar teelde men 3 miljoen en werd weer de helft weggegooid. "In het derde jaar bleven we bij 3 miljoen en moesten we midden in de zomer weer naplanten, zodat we er 4,5 miljoen konden verkopen. In de twee jaren daarna teelden we er 10 en 80 miljoen. Dat ging werkelijk explosief snel.'' Volgens de ervaren groentenspecialist heeft dit succes vooral met de portionering te maken. "Deze 2-3 stuks in een verpakking paste bij de mentaliteit van de kleine huishoudens. Bij ijsbergsla heeft men altijd het probleem dat men slechts de helft nodig heeft en de rest in de koelkast blijft liggen.''


IJsbergsla uit de volle grond hoort sinds jaren tot het standaardaanbod van de firma Behr

Weersomstandigheden
Het succes van BEHR hangt ook nauw samen met het optimale klimaat ten zuiden van Hamburg, zo benadrukt Rudolf. Deze regio heeft zeer weinig regen, dat is ten oosten, zuiden en noorden van Hamburg heel anders. We hebben hier een maritiem klimaat: dat wil zeggen aardig wat wind, relatief droog en niet te warm. De lokale verschillen zijn relatief groot.'' De weersomstandigheden zijn op veel plaatsen vaak ongunstig waardoor in de vollegrondsteelt de weerscapriolen een belangrijk gespreksonderwerp zijn. "In de groententeelt leeft men ook van het weer. We hebben eigenlijk altijd een overproductie. Als de productie overal optimaal is, zou dat ook een catastrofe zijn. ''


Buiten zijn enorme areaal in Noord-Duitsland (Niedersachsen en Mecklenburg-Vorpommern) en het bedrijf ten zuiden van Frankfurt, heeft Rudolf ook circa 800 hectare vollegrondsareaal in Spanje ter beschikking. Hierdoor is hij in staat veel producten het hele jaar door aan te bieden, zoals naast de reeds genoemde producten ook bonte sla, koolrabi en mini-paksoi. Deze laatste is eveneens een bewijs van de constante tendens in de richting van mini-groenten. "Sinds vijf jaar hebben we mini-paksoi in het assortiment. Deze soort wordt zeer goed ontvangen in de Aziatische keuken aangezien deze veelzijdig en decoratief is. De grote paksoi was bij de introductie daarentegen een catastrofe.'' Ook over Chinese kool is de vakhandelaar niet echt enthousiast. "Het is nog altijd een kleine groentencultuur. Als je wekelijks 1,2 miljoen kroppen ijsbergsla verkoopt, verkoop je daartegenover circa 100.000 kroppen Chinese kool. Zo zijn ongeveer de verhoudingen.''



Kansen
De landelijke ruimte in Noord-Duitsland evenals zijn stabiele clientèle van supermarktketens en gastronomie distributeurs maken Behr tot een bloeiend bedrijf. Bovendien heeft het bedrijf circa 500 vaste werknemers en meer dan 2000 seizoenskrachten in dienst. Desalniettemin ziet de eigenaar ook wat betreft het productpalet nog nieuwe kansen. "We hebben momenteel 45 producten. We telen ook biologisch op circa 200 hectare. Dat is slechts 7 procent, maar dit areaal wordt continu verder uitgebreid. Als een product groot genoeg en mechaniseerbaar is, nemen we dit op in het assortiment. Bij de afzonderlijke producten groeit het biologische deel nauwelijks nog, het biologische gebied groeit echter door de toename van nieuwe producten.''

Verdere informatie:
BEHR AG - Gemüsebau
Vorstandsvorsitzender: Rudolf Behr
Ohlendorfer Str. 83, 21220 Seevetal - Ohlendorf
+49 (0) 04185 79 33 0
Vorstand@behr-ag.com 
www.behr-ag.com 


Publicatiedatum: