Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Breedveld, GrowGroup IFS:

"Indoor farming in Midden-Oosten in stroomversnelling"

In aanloop naar de GFIA in Abu Dhabi in februari vertelt John Breedveld, CEO van GrowGroup IFS over de ontwikkelingen van vertical farming in het Midden-Oosten.

Stroomversnelling
Sinds GrowGroup IFS in oktober 2017 een overeenkomst ondertekende voor een project in Riyadh voor de bouw van de eerste grootschalige farm, zijn de zaken volgens John in een stroomversnelling gekomen. "Iedereen was redelijk terughoudend om stappen te nemen. Er werd gewacht op een launcing customer. Er zijn wel vertical farm projecten, maar dat zijn pilots of kleine projecten. Vertical farming was nog niet op deze wijze commercieel ingezet". De projectontwikkelaar ontvangt diverse aanvragen uit Saoedi-Arabië, de Emiraten en overige GCC landen om te komen praten over nieuwe farms in het Midden-Oosten. In de farm die in Riyad wordt gebouwd, zullen op grote schaal kruiden en bladgroenten geteeld gaan worden. Daarbij wordt een combinatie gemaakt tussen vertical farming en flat farming.



Flat farming

GrowGroup IFS houdt met hun projecten uitvoerig rekening met de wensen van de Arabieren. Omdat de grond in het Midden-Oosten relatief goedkoop is, wordt de focus volgens John nu toch meer verlegd naar flat farming – een enkellaag farm, in plaats van de hoogte in te gaan.

Indoor farming in Nederland
Wanneer wordt indoor farming ook in Nederland op grote schaal in de markt gezet? "Ik geloof er wel in dat de commerciële inzet van vertical farming ook in Nederland toekomst heeft, maar de kostprijzen moeten omlaag", reageert John nuchter. "Het is nog erg duur om het in de Nederlandse markt weg te zetten. Het is nog een flinke investering, waardoor de kostprijs ook hoger is." Is de Europeaan bereid die te betalen? Het biologische segment is succesvol in de markt gezet, maar vertical farming gaat een stapje verder. Doordat er alleen steenwol en foam worden gebruikt, is het mogelijk om volledig pesticiden vrij te telen. Daar zit wel een prijskaartje aan. "Het moet op een andere manier in de markt gezet worden", vindt hij.

Draagvlak bij de consument
Op de vraag hoe producten uit indoor farms door consumenten zullen worden ontvangen, reageert John: "ik denk dat mensen er aan gewend raken. De consument wilde al langer die korrel zand niet meer en nu moet het ook vrij van bestrijdingsmiddelen zijn. Ik denk dat de markt er wel rijp voor is, hoewel die op dit moment nog gedomineerd wordt door retailers. Zolang zij de prijs bepalen, is het lastig voor indoor farming een breed draagvlak in Nederland te krijgen."

Voor meer informatie:
GrowGroup IFS B.V.
Haydnsingel 3
2992 EL Barendrecht
Netherlands
tel +31 (0)85 -7500 265 (office)
tel +31 (0)6 - 2322 1646 (mobile Europe)
tel +971 (0)56 - 919 7520 (mobile Middle East)
john.breedveld@growgroupifs.com
www.growgroupifs.com