Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Export buiten eilandengroep

Eerste fytosanitaire controle Canarische tomaten zonder problemen verlopen

Afgelopen 2 januari is de eerste fytosanitaire controle op tomaten afkomstig van de Canarische eilanden zonder problemen verlopen, zo bevestigt de Provinciale Federatie van telersverenigingen van Las Palmas (FEDEX).

Sinds 1 januari zijn verschillende aanpassingen van kracht op de Europese regelgeving. Voor de Canarische eilanden betekent dit onder andere dat 5% van de Canarische exporttomaten moet worden getest op de aanwezigheid van de mineermot Keiferia lycopersicella. Volgens FEDEX is de Canarische tomaat tijdens eerder uitgevoerde testen nog nooit positief getest op deze mot. Deze testen zijn met feromoonvallen uitgevoerd tijdens de teelt en in de verpakkingsfabrieken. 

Daarnaast is de Canarische tomatenteelt ook verplicht een fytosanitair certificaat af te geven. Het is voor FEDEX nog niet duidelijk wat de toepassing van deze nieuwe regelgeving gaat betekenen voor de sector: ''We hebben nog niet gekwantificeerd om hoeveel extra werk het gaat en hoeveel extra documenten we moeten afgeven''.

Deze nieuwe vereisten zijn het gevolg van een wijziging in bijlagen I t/m V van Richtlijn 2000/29/EG na de publicatie van de Uitvoeringsrichtlijn (EU) 2017/1279. Deze Uitvoeringsrichtlijn betreft de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen van organismen in de EU die schadelijk zijn voor planten of plantaardige producten en tegen de verspreiding ervan op de Europese markt. De mineermot Keiferia lycopersicella is aan de lijst van schadelijke organismen toegevoegd.

Bron: EFE

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018