Bataat met een “zachte G”
De afgelopen jaren zijn er in overal in Noord-Europa tot in Noorwegen aan toe bataten geteeld. Vooral op lichtere gronden zijn er verrassend goede resultaten behaald, dit terwijl dit gewas altijd beschouwd werd als een tropisch gewas, wat onmogelijk te telen zou zijn in het Noorden. De teelt lukt vrij goed, het moeilijkste deel van de bataatteelt is echter de verkoop. De teelt van zoete bataat in Noordwest-Europa heeft alleen maar kans van slagen als het product gewaardeerd wordt als een 'lokaal geproduceerd' product. De kostprijs ligt hoger dan die van de bataat uit Zuid-Europa en ook de VS, waardoor de telers in Noordwest-Europa zich op andere manieren moeten gaan onderscheiden. De consument, maar vooral ook de handel mag hierin best wat 'chauvinistischer' gaan worden. Door goede afspraken te maken met de vaste afnemers, loopt de afzet op 'de Waog' ondanks het massale aanbod uit Spanje vrij goed en voor eerlijke prijzen.
Bataatoogst 2017 op 'de Waog'.
In 2017 is er volop getest met rassen die door de Louisiana State University zijn ontwikkeld. "Dit is vrij uniek, gezien de rassen van deze universiteit alleen onder licentie geteeld mogen worden en in Europa zeer lastig verkrijgbaar zijn. Doordat 'de Waog' een samenwerking is aangegaan met Patrick Fitzgerald van Beotanics kunnen er op 'de Waog' rassen geteeld worden waarmee er onderscheid gemaakt kan worden tussen de Nederlandse en Zuid-Europese bataat met kwalitatief betere rassen. In 2018 wordt er dan ook volop ingezet met rassen als Orleans, Bellevue en Evangeline. Daarnaast worden er ook witvlezige rassen geteeld als Bonita (witte schil) en Murasaki-29 (paarse schil). Ook zal er op kleinere schaal met paarsvlezige bataat geƫxperimenteerd gaan worden. Met dit totaal aanbod van bataatrassen kan er zo een interessant aanbod van Nederlands geteelde bataat in de markt gezet worden", aldus Joep van de Bool.
Patrick Fitzgerald (midden) op veldbezoek bij Joep en Wiel van de Bool.
De grote massa bataat die in Noordwest Europa verkocht wordt betreft oranje vlezige bataat. De witvlezige variant is echter de meest geteelde en geconsumeerde bataat in de wereld. In deze witvlezige types zit veel potentie. Deze zijn echter nog niet zo bekend bij de consument waardoor hier nog veel werk aan de winkel is om ook deze types geliefder te maken in de Noord-Europese keuken.
De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn alweer volop aan de gang en hopelijk zal ook dit jaar weer als een succesvol jaar de boeken in gaan.
Voor meer informatie:
Joep van de Bool
'de Waog' Biologische Tuinderij