Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tekort aan licht en aan arbeid bij VOC

"2017 begon met weinig zonlicht, waardoor we eigenlijk al snel in de gaten hadden dat we de eerste oogst later zouden hebben dan we wilden", blikt het Voorlichtings- en opleidingscentrum voor Glastuinbouw in Terneuzen terug op het afgelopen jaar. "Uiteindelijk konden we in week 14 onze eerste tomaten naar de veiling in Venlo laten brengen. De eerste tomaten van het jaar leverden €1,50 per kilo op. De laagste prijs die we mochten ontvangen was ongeveer 31 cent per kilo", constateert de organisatie die mensen opleidt voor banen in de kassen.



Tekort aan licht en arbeid
"In 2017 hebben we ongeveer 54 kilo tomaten per m2 geteeld en dat is toch wel behoorlijk onder het gewenste 60 kilo per m2. Dit heeft te maken gehad met tekort aan licht en minder werkzoekenden die de werkzaamheden konden doen (waardoor we achterstanden kregen met de werkzaamheden). Deze tomaten (ruim 300.000 kilo) zijn naar de veiling geleverd en een klein deel hebben we verkocht in ons winkeltje." VOC had nog meer pech. "Tot tweemaal toe was onze automaat defect door technische problemen. Ook in deze periode hebben we geprobeerd de klanten zo goed mogelijk te helpen."

Trots
Hoewel het soms lastig was om alle werkzaamheden gedaan te krijgen door een tekort aan personeel, is de organisatie ook trots op de behaalde resultaten in 2017. "De banden met de Gemeente Borsele en de Belgische gemeente Zelzate zijn goed gebleken en we hebben ook de werkzoekenden uit die gemeenten mogen opleiden en sterker gemaakt voor de arbeidsmarkt. Ook kunnen we trots zijn dat we in 2017 50% van de werkzoekenden (er zijn nog steeds mensen aan de opleiding bezig die niet zijn meegenomen in dit percentage) aan een baan hebben kunnen helpen. Dit laat zien dat we tijdens de 9 jaar dat we operationeel zijn nog steeds onze bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de werkloosheid. En daar zijn we trots op!"

2018
Op de website blikt het voorlichtings- en opleidingscentrum ook vooruit naar 2018. "Ook dit jaar hebben we weer een aantal specialties, tomaten die er anders uit zien dan de standaard trostomaten. Zo hebben we dit jaar gele cherrytomaten, langwerpige tomaten en ook de inmiddels bekende Coeur du Boeuf. We hebben er veel zin in om weer in het nieuwe seizoen met en aan de planten te werken!"

Voor meer informatie:
Voorlichtings- en opleidingscentrum
Smitsschorreweg 9
4554 LK Westdorpe
T: 0115-477004
www.werkenindekas.nl
 
Publicatiedatum: