Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Geïrrigeerde gewassen zullen tot 20% meer water nodig hebben als gevolg van klimaatverandering

Door het veranderende klimaat hebben gewassen in de toekomst mogelijk 10 tot 20 procent extra water nodig. Dat voorspelt Andrés del Campo, het hoofd van Fenacore, een Spaanse organisatie die zich bezighoudt met irrigatie en klimaatverandering. "Toename van de maximale temperatuur en gebrek aan water zorgen ervoor dat het de groei van de plant verandert." 

In 2017 daalde de regenval in Spanje met 24,3% en steeg de temperatuur gemiddeld 1,4 graden. "Deze ontwikkelingen vragen om structurele maatregelen voor telers om in te spelen op de negatieve gevolgen die de toenemende droogte heeft op economisch vlak en op het gebied van milieu".

Del Campo benadrukt de noodzaak om de capaciteit van waterreguleringswerken, zoals stuwdammen, met ten minste 25% te vergroten om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag. Deze infrastructuren voorzien van water dat van pas komt ten tijde van schaarste en zijn daarmee essentieel voor de levering van basisvoedsel aan de groeiende wereldbevolking.Maatregelen om de beschikbaarheid van water te garanderen
Del Campo: "Omdat de klimaatverandering steeds extremere verschijnselen met zich meebrengt, is het noodzakelijk om onder andere stuwmeren aan te leggen, mits deze duurzaam zijn en voldoen aan de vereiste economische, sociale en ecologische condities." De aanleg van stuwmeren levert dubbel voordeel op. "In droge periodes kan water worden gegarandeerd en bij hevige regenval wordt schade vermeden."

Een andere oplossing is het bevorderen van dubbele efficiëntie van irrigatie: energie en water. Del Campo: "Hoe meer vooruitgang er geboekt zal worden in dit opzicht, hoe minder water er gebruikt zal worden."

Resultaten
In de afgelopen decennia is er al flink gemoderniseerd. Dit heeft ertoe geleid dat de vraag naar water voor landbouwgebruik is gedaald van 80% tot 63%, tot onder de 15.000 hectometer per jaar. "Tegelijkertijd is het noodzakelijk te blijven investeren in de biotechnologie om gewassen te kunnen ontwikkelen die minder water nodig hebben en beter bestand zijn tegen plagen", concludeert Fenacore.

Bron: interempresas.net / Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018