Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dammis van der Staaij:

"Slateelt niet meer in verwerkingsfabriek"

In het interview in de Kersteditie van Primeur gaat Dammis van der Staaij in op de expansiedrift van de Staay Food Group, het verlies van de Russische markt en de toekomst van het bedrijf. Op de vraag of de geplande slateelt in een verwerkingsfabriek niet tegen zijn Rijsoordse achtergrond indruist, antwoordt hij: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie niet de grootste voorvechter van deze plannen was. Mannen als Rien Panneman zagen hier al veel eerder kansen in. Toch ben ik gaandeweg wel enthousiast geworden. Als ik aan sla denk, dan denk ik aan de grote kroppen die hier in mijn geboortegrond werden geteeld en verkocht, maar de wereld verandert. Toen Delissen alweer jaren geleden met zijn kluitsla naar ons toekwam, vond ik dat in eerste instantie plantjes van niks, maar inmiddels is de omzet van die Salatrio wel serieus."



"De plannen om de slateelt in Dronten in de fabriek te gaan organiseren, hebben we inmiddels overboord gegooid. We hebben op het terrein voldoende ruimte en gaan de teelt naast de verwerkingsfabriek organiseren. We gaan van start met de bouw van 1500-2.000 m2 en breiden uit als daar vraag naar is. Om tot deze indoor farming te komen, is jarenlang onderzoek met onder meer Rijk Zwaan, Certhon en Philips Lighting aan vooraf gegaan. Dat is een kostbare zaak geweest, maar we zijn nu wel bijna zover dat we echt van start kunnen. Als het brengt wat we ervan verwachten, gaan we deze teelttechniek zeker verder uitrollen, zowel regionaal als internationaal. Er zijn veel plaatsen op deze wereld waar de ruimte om te telen ontbreekt. En natuurlijk is de teelt voor Nederlandse begrippen duur, maar als je ziet dat er in maaltijdsalades zo'n 80 gram sla gaat, dan heb je al een heel ander kostenplaatje."

Klik hier om een abonnement voor 2018 af te sluiten op Primeur en ontvang de Kersteditie cadeau