Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse wortelproductie blijft dalen

De Franse wortelproductie daalt al geruime tijd. Vorig jaar bedroeg het totale areaal bijna 13.000 hectare, in 2000 was dit nog 17.000 hectare. Yannick Chevray van Bejo in Frankrijk: "Veel wintergroenten staan al lange tijd onder druk. Wortelen waren nog een tijd een uitzondering op deze trend, maar dat is voorbij." Yannick verwacht voor de toekomst een verdere daling. In het gunstigste scenario blijft de productie stabiel.

"In Frankrijk zijn wortelen een typische wintergroente. Ze worden gestoomd en gekookt en ook gebruikt voor soepen", legt Yannick uit. "Ze worden vaak gecombineerd met groene erwten in het menu." Wortelen hebben nog steeds een goed imago in Frankrijk, aldus Yannick. Maar mensen eten tegenwoordig minder verse groenten en fruit. Daarom is Bejo bezig om de groenten te promoten bij de voedingsindustrie. Wortelen moeten weer terug op het menu. "Vorig jaar organiseerden we bijvoorbeeld een tentoonstelling voor de voedingsindustrie", vertelt Yannick. "Ik weet dat dit een bijzondere activiteit is voor een zaadbedrijf, maar ik denk dat dit Bejo zeker helpt een hoger marktaandeel te behalen." Het totale areaal wortelen daalt dus gestaag, maar de biologische wortel groeit juist sterk. Het aandeel biologisch in Frankrijk bedraagt nu 4% van de wortelproductie. Bejo wordt gezien als marktleider in dit groeiende segment. Ongeveer 20% van de omzet van Bejo in Frankrijk komt uit de biologische markt. En dat is een hoog aandeel, alleen Duitsland komt hierbij in de buurt. Wortelen worden gezien als een belangrijk product om biologische groenten in het algemeen te stimuleren.

Grotere worteltypes
Ook de wortelprijzen daalden de afgelopen jaren door een afname van verse consumptie. De vraag naar wortelen vanuit de industrie steeg weliswaar, maar dit resulteerde niet in goede prijzen. Yannick schat in dat de verhouding 'marktaandeel, verse consumptie' en 'industrie' 50/50 is. Dit zie je terug in de keuze van wortelen die geteeld worden. "Telers kiezen vaker voor rassen met een hoger volume. Kort geleden opende ik een pot met groene erwten en wortelen en ik vond stukken gesneden wortelen. In Frankrijk werden hier altijd de kleine Amsterdamse bakwortelen voor gebruikt. Nu kiezen ze het grotere Naval-type en snijden het." Yannick geeft aan dat de smaak nog steeds goed is. "Dat komt omdat ze hier jonge wortelen voor gebruiken." De Franse politiek wil nog wel eens de buitenlandse invoer van producten de schuld geven van slechte prijzen. Maar de Bejo manager is het hier niet mee eens. Hij analyseerde de marktcijfers en ontdekte dat de in- en exportbalans niet slechter was dan in het verleden. Hij bleek zelfs gunstiger voor Frankrijk in 2016 en 2015. De lage prijzen zijn volgens hem vooral te wijten aan de daling van de consumptie.

Opslag op land
"De Franse manier van produceren en oogsten van wortelen is vergelijkbaar met andere landen. Maar er is wel een opmerkelijk verschil in opslag", vertelt Yannick. "De telers bewaren de wortelen in de winter gewoon op het land. Dat is anders dan in andere noordelijke landen. In het zuidwesten van Frankrijk (Les Landes) is deze vorm van opslag heel gebruikelijk. Daar vriest het dan ook bijna niet. Het noorden van Frankrijk is het tweede gebied waar de wortelproductie zich concentreert (de derde is Normandiƫ). Dit is een interessant gebied", aldus Yannick. "In de afgelopen jaren waren er Franse telers die illegaal land aan Belgische telers verhuurden. "In Frankrijk mag je land verhuren aan buitenlandse telers, maar daar zijn regels aan verbonden. Zo heeft het huurcontract altijd een minimum looptijd van 9 jaar en moet je officieel toestemming hebben voor de verhuur. We hebben gemerkt dat sommige buitenlandse bedrijven deze regels hebben omzeild. Hierdoor was het moeilijk om een echt goed overzicht van de Franse wortelproductie te krijgen. Maar nu organiseren de Fransen de productie weer zelf en investeren ze in de verwerking. Zij bouwen nu bijvoorbeeld een nieuwe verwerkingsfabriek met een capaciteit van 10.000-15.000 ton per jaar."



Groot genoeg 
Er is ruimte voor het telen van meer wortelen in Frankrijk volgens Yannick. "Frankrijk is groot genoeg. Er was een verschuiving van het Westen naar het Zuiden, maar de infrastructuur van de verwerkende industrie beperkt de mogelijkheden om wortelen te groeien in minder traditionele gebieden." Niettemin is de behoefte aan meer goede gronden duidelijk. "De kwaliteit van wortelen in het zuidwesten wordt slechter omdat er geen vruchtwisseling bestaat. Een algemene 'rotatie' is in dit gebied suikermais-wortelensuikermais-wortelen enzovoort. Hierdoor wordt het moeilijker om wortelen van goede kwaliteit te produceren. En omdat het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen door wetgeving steeds verder wordt beperkt, neemt de behoefte aan nieuw land toe."


Bron: Bejo Wortelmagazine

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
T 0226 - 39 61 62
F 0226 - 39 35 04
www.bejo.nl

Publicatiedatum: