Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zo werken Tanzaniaanse telers

Onlangs werd promotie gemaakt voor Macfrut in Oost-Afrika, waarbij onder andere de steden Dar es Salaam in Tanzania, Addis Ababa in Ethiopië en Kampala in Oeganda werden aangedaan. Een Italiaanse delegatie met onder andere directeur Renzo Piraccini en Enrico Turoni van Consorzio Cermac bezocht verschillende telers, supermarkten en traditionele markten.



"Acht dagen waren natuurlijk niet genoeg om deze drie landen te leren kennen, maar we hebben nu wel een indruk gekregen. Afrika kent twee compleet verschillende werelden op het gebied van het telen van groenten en fruit," zegt Piraccini.


Renzo Piraccini met een teler

De eerste zogeheten wereld draait om teelt die gericht is op de lokale markt. Teeltbedrijven in deze sector zijn over het algemeen klein tot middelgroot. Er wordt weinig gebruik gemaakt van technologie en de teelt is arbeidsintensief. Er wordt direct aan retailers geleverd, waardoor de groothandelssector compleet wordt vermeden. De verpakking is primitief, terwijl de kwaliteit gemiddeld tot laag is. Ook is de standaard voor hygiëne vrij laag.



De tweede sector betreft ondernemingen die zich bezig houden met export. Deze bedrijven zijn middelgroot tot groot en hebben zowel een goede kwaliteit als een solide organisatie. Ze leveren alleen dat deel van hun opbrengst aan de lokale markt dat van inferieure kwaliteit is of een overschot vormt.



De lokale supermarktketens nemen qua netwerk toe. Supermarkten verkopen 15% van alle beschikbare groenten en fruit. De supermarkten worden voornamelijk bezocht door consumenten uit het middelhoge tot hogere marktsegment.



Groenten en fruit worden via drie kanalen geïmporteerd. Dit gebeurt via lokale importeurs die voornamelijk een Indiase achtergrond hebben, via Zuid-Afrika dat als een knooppunt dient voor handel ten zuiden van de Sahara en via directe import vanuit supermarkten. Vroeger kwam een deel van de groenten en fruit via Dubai de regio binnen. Men heeft nu echter de voorkeur voor directe import in verband met de lagere prijzen. 

Tanzania,
Nature Ripe


Op veertig kilometer van Dar Es Salaam bevindt zich het teeltbedrijf Nature Ripe. Het bedrijf beslaat een areaal van 80 hectare. De helft hiervan wordt gebruikt voor de teelt van mango's, papaja's en guaves. "Ze willen op al het beschikbare terrein mango's aanplanten. Daarom gebruiken ze een kwekerij met 6.000 planten. Op dit moment leveren ze hun oogst aan de lokale markt, maar ze willen een pakstation opzetten om te kunnen exporteren. Ze gaan bij Macfrut aanwezig zijn om te kijken naar sorteermachines," licht Piraccini toe.

Mwamy Green


Mwamy Green is een klein bedrijf dat door middel van teelt op water bladsla en basilicum produceert. De eigenaar was vroeger manager bij een telecombedrijf. Ze besloot haar eigen geld in dit project te investeren. De methodes voor teelt op water werden geleerd in Israël, waar ze ook de uitrusting voor haar bedrijf heeft gekocht.


Mwamy Green levert direct aan lokale restaurants en supermarkten. Het bedrijf werd iets meer dan een jaar geleden opgericht en doet het erg goed. Het doel is om de opbrengst te verdubbelen en de eigen markt te verbreden. 

Food Lovers Market supermarket


Food Lovers Market is onderdeel van een Zuid-Afrikaanse keten met vestigingen in Tanzania, Zimbabwe, Zambia, Botswana en Mozambique. De keten is ook van plan om uit te breiden in Ethiopië en Kenia. De kwaliteit is hoog en de consumenten komen uit de middenklasse.



"Op dit moment komt het meeste fruit uit Zuid-Afrika. Er wordt echter ook binnenkort een platform in Nairobi opgezet om groenten en fruit direct uit Europa te importeren. Op dit moment worden uit Europa appelen, kiwi's, citrus en pitloze druiven gehaald," zegt Piraccini tot slot.
Publicatiedatum: