Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw bij het CGN: de collectie veldsla

De laatste aanwinsten van veldsla zijn recentelijk in de CGN collectie opgenomen. Daarmee is de opbouwfase van de veldslacollectie afgerond, en zijn nu 46 accessies beschikbaar voor onderzoek, veredeling en onderwijs.

Veldsla is een bladgroente die in de laatste decennia steeds populairder is geworden bij de consument. Veldsla blaadjes staan bekend om hun nootachtige smaak, en worden in de supermarkten als versproduct aangeboden in plastic verpakking, onder andere in mengsels met andere bladgroenten.

Als gevolg van CGN's streven naar specialisatie op het gebied van groentegewassen, werd in 2010 gestart met de opbouw van een veldslacollectie. Inmiddels bestaat de collectie uit een verzameling Nederlandse rassen, een selectie van buitenlandse landrassen en een aantal Nederlandse populaties van wilde verwanten. Het oudste landras in de collectie is Verte de Cambrai, een vorstbestendig ras uit Frankrijk, wat nog steeds geteeld wordt. De wilde soorten zijn verzameld in Gelderland, Limburg en Noord-Holland.

Ondanks de toegenomen populariteit bij de consument is veldsla is een relatief klein gewas en over het algemeen minimaal vertegenwoordigd in genenbanken. Met 46 accessies is de CGN veldsla collectie één van de grootste in de wereld.

Inmiddels hebben al 75 afgiftes van accessies naar gebruikers plaats gevonden, zowel in binnenland als buitenland. Nu de opbouwfase van de collectie is voltooid, zal in de komende jaren met name worden gewerkt aan het beschrijven van de collectie.

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: