Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
primeur voor Gipmans Planten: opkweken onder LED

“Niet achteraan aansluiten maar meedoen”

Tholen - Als eerste Nederlandse plantenkwekerij maakt Gipmans Planten gebruik van LED-belichting. Charles van Dijk, accountmanager glastuinbouw: "Als bedrijf waren we toe aan een volgende stap. Een aantal afdelingen zou toch al verbouwd worden. Voor ons was dit een mooie gelegenheid om met LED te beginnen."


Gipmans werkt met LED en HPS. De paarse balken zijn LED; de overige lampen HPS.

Hybride systeem
"We hebben gekozen voor een combinatie van HORTILED Top en HPS", vertelt Charles. De armaturen zijn geleverd door Hortilux. André Flinterman was betrokken bij het project. André: "We komen al een aantal jaar bij Gipmans over de vloer. Regelmatig produceerden de HPS-lampen te veel warmte en moesten de kassen worden gelucht. De planten voelen zich lekkerder bij een wat koeler klimaat en dus was LED een uitkomst."

Superduo
André: "De combinatie van HORTILED Top en HPS (HSE NXT2 600 Watt) sluit perfect aan bij de behoeften van de planten. Ze profiteren van de warmte die door de HPS-armaturen wordt afgegeven. De LED-armaturen geven geen warmte af en zorgen er zo voor dat de temperatuur op het juiste niveau blijft. Ook zorgen ze voor een besparing van 40% op het elektriciteitsverbruik en dat weer perfect past binnen het duurzaamheidsbeleid ISO26000 van Gipmans." Als de planten na de opkweek in een kas zonder belichting of met alleen HPS terechtkomen, is dit geen enkel probleem. André: "De plant heeft geen idee van het verschil. Je kunt het PAR-licht van alle lichtbronnen gewoon bij elkaar optellen. Ik zeg altijd maar zo: een micromol is een micromol. Met LED is het echter wel mogelijk om bepaalde planteigenschappen te sturen."


Voorsprong
Charles: "Gipmans Planten is opgericht in 1970. Na zo'n lange tijd heb je bepaalde ideeën. Die moet je blijven finetunen. Met gezond verstand kom je gelukkig een heel eind en in overleg met klant kijken we naar de best passende mogelijkheden." Charles benadrukt dat Gipmans voorbereid wil zijn op de toekomst." Charles benadrukt dat Gipmans voorbereid wil zijn op de toekomst. "Misschien hebben over tien jaar alle kwekerijen wel LED hangen en is het met HPS helemaal afgelopen. Je moet niet achteraan in de rij gaan staan, maar meedoen en meedenken. Nu zijn we nog een éénling. Op het gebied van LED hebben we straks een heel stuk ervaring waarmee we een voorsprong nemen op anderen."


Toekomst
Charles denkt dat het een goede beslissing is geweest om te investeren in LED. Charles: "De groeisnelheid van de planten blijft onveranderd, maar we hopen verschil te gaan zien in de manier waarop de plant groeit. De planten zouden door de belichting eerder in de generatieve fase moeten komen. Of het een groot verschil is, gaan we de komende jaren zien. We denken van wel..."

Gipmans heeft de belichting drie weken geleden in gebruik genomen. De eerste paprikaplanten zijn de deur al uit. De totale oppervlakte van de belichte kas bedraagt 9.000 m2. Het bedrijf telt in totaal ca 50 hectare en heeft en heeft een productie van 500 miljoen planten per jaar.

Voor meer informatie:
Gipmans Planten
Bultenvenweg 305916 RW Venlo
T: 077 320 21 60
www.gipmans.nl
Charles van Dijk - +31 (0) 6 2000 6905
Joost van den Beucken - +31 (0) 6 5322 1580 

Voor meer informatie:
Hortilux Schréder B.V.
Vlotlaan 412
2681 TV Monster
T: +31(0)174 286628
W: info@hortilux.com
www.hortilux.com