Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse uitvinder wint VN-prijs voor teelt op watersysteem

De jonge Britse uitvinder Adam Dixon heeft de eerste Young Champion of the Earth prijs gewonnen voor zijn tuinbouwinnovatie om voedselonzekerheid en verlies van leefgebied tegen te gaan.

De 25-jarige Adam, die in 2015 afstudeerde aan de School of Engineering van Cardiff University, heeft 'Phytoponics' ontwikkeld - een teeltsysteem op water dat 10 keer minder land en water nodig heeft dan conventionele tuinbouw.

De prijs geeft hem recht op £11.300 ($15.000) aan startkapitaal, intensieve training en een speciaal mentorschap om zijn idee te helpen ontwikkelen, dat wordt omschreven als een 'jacuzzi in een tas'.

Door de Phytoponics-technologie van Dixon kunnen gewassen groeien op water dat is ingepakt in een 100% recycleerbare polymeerfolie, waardoor de irrigatie-efficiëntie wordt verbeterd en de hoeveelheid grond die nodig is wordt verminderd. In één jaar tijd heeft Dixon de waarde van zijn bedrijf verhoogd naar $2,6 miljoen en hij levert aan de op een na grootste slaproducent in Europa.

Dixon zegt dat zijn belangrijkste motivatie bestond uit het zien van de omvang van de wereldwijde ontbossing en het habitatverlies om de groeiende bevolking te kunnen voeden: "Ik denk dat het een tragedie is dat we de helft van onze planeet voor onze eigen behoeften hebben moeten gebruiken. De erkenning en steun van de Young Champion of the Earth prijs is een enorme stimulans voor mij, die me zal helpen mijn visie voor duurzaamheid en voedselzekerheid te realiseren."



Wat begon als waardering voor het tuinieren door zijn moeder in de achtertuin bezig te zien werd een fascinatie voor plantenteelt en een drang naar innovatie. Het kosteneffectieve, snel inzetbare product van Dixon wordt nu getest door het Wereldvoedselprogramma in vluchtelingenkampen om het aanbod van versproducten aan duizenden mensen te ondersteunen op vaak onvruchtbare locaties.

Dixon richt vooral op het ontwerpen van oplossingen met teelt op water voor kassen, waarin de meeste versproducten die we eten worden geteeld. Daarnaast wil hij efficiënte, productieve teeltbedrijven aan de rand van steden creëren zodat de bevolking lokaal van wat er nodig is kan worden voorzien. Volgens zijn ultieme visie gebruikt de wereld tegen 2050 maar 10% land voor landbouw.

Erik Solheim, hoofd van de milieuorganisatie van de VN, zegt het geweldig te vinden de eerste Young Champions of the Earth aan te kunnen kondigen, "van het stimuleren van voedselgewassen in Kiribati tot duurzame mode-oplossingen in Canada."

"De door onze eerste winnaars getoonde brede innovatie en ambitie zijn een bewijs dat we de de jongere generatie van de wereld moeten blijven steunen ten behoeve van de oplossingen die we nodig hebben om een duurzame toekomst te verzekeren."

Patrick Thomas, CEO van Covestro: "Bij Covestro vinden we het belangrijk om jonge mensen kansen te geven om positieve veranderingen door te voeren die hen en hun gemeenschap direct beïnvloeden. Young Champions of the Earth heeft dit mogelijk gemaakt, via verbazingwekkende en uitzonderlijk diverse ideeën die het milieu helpen en de wereld waarin we leven ten goede komen.

"Onze medewerkers ondersteunen de wedstrijd ook door mentor te worden van onze Young Champions, wat ons zegt dat het veiligstellen van een duurzame toekomst persoonlijk en professioneel erg belangrijk voor ze is. We verleggen hiermee echt grenzen en zullen het geweldige werk van UN Environment blijven ondersteunen. "

Voor meer informatie:
www.cardiff.ac.uk
web.unep.org
Publicatiedatum: