Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inwoners Kaapstad springen onzorgvuldig met water om

Groententeelt zwaar getroffen: uien- en aardappelareaal in sommige regio's 50% gekrompen

Nu deze week de waterstanden in de Westkaap wederom gedaald zijn met 1%, heeft het stadsbestuur van Kaapstad voor volgend jaar strengere waterbeperkingen (niveau 6) aangekondigd. 

Burgemeester Patricia de Lille liet gisteren tijdens de een raadsvergadering weten dat de dammen voor 35,1% gevuld zijn, terwijl de gezamenlijke dagelijkse waterconsumptie 611 miljoen liter bedraagt. "We staan aan het begin van een lange, droge zomer en moeten ons doel van 500 miljoen liter per dag nog zien te halen," voegde ze er aan toe. "Een week geleden hadden we ongebruikelijke neerslag en dit was voor veel inwoners van Kaapstad reden om het minder nauw te nemen met de beperkingen en hun waterverbruik te verhogen. Hierdoor stevenen we in snel tempo af op 'Day Zero', de dag dat we niets meer hebben."

Day Zero staat voor de dag waarop de kranen in de stad afgesloten worden en inwoners in de rij moeten staan om water te halen. Voorlopig is de stad nog maar een paar maanden van Day Zero verwijderd want op 20 mei 2018 zal het naar verwachting zover zijn.

Volgens gegevens van de stad beperkt slechts 40% van de inwoners momenteel zijn waterverbruik tot minder dan 87 liter per persoon per dag.



Gevolgen droogte op groententeelt
De agrarische sector, die het op moet nemen tegen de voortdurende waterbehoefte van de bevolking van Kaapstad, is de dupe van wat sommigen beschouwen als het resultaat van vele jaren van onderbesteding en nonchalante planning op provinciaal en landelijk politiek niveau. 

Er wordt vaak gesproken over de impact van de droogte op de fruitsector maar ook de groentensector lijdt hieronder omdat deze gericht is op de teelt van hoogwaardige exportgewassen hetgeen ten koste gaat van de groententeelt voor de binnenlandse markt. 

Er zijn al diverse rapporten verschenen over de daling van de groentenproductie in de Kaap, zoals in de tuinbouwregio Philippi. Een deskundige uit Koue Bokkeveld laat aan FreshPlaza weten dat er 50% minder uien aangeplant zijn dit seizoen en dat de oogst van uien die wel geplant zijn mogelijk 70% kleiner zal zijn als gevolg van de waterproblematiek. 

De krimp van het uienareaal werd eind oktober in het parlement bevestigd door Graham Palse, hoofd van het Provinciebestuur, waarbij hij ook verwees naar het feit dat ook het aardappelareaal in de Westkaap is gehalveerd. 

Het behoud van een gezonde vraag naar Zuid-Afrikaanse tuinbouwgewassen is noodzakelijk
De economie van Zuid-Afrika is onlangs uit een recessie gekomen en de agrarische sector is de enige economische groeisector in het land. Als gevolg van de aanhoudende droogte in de Westkaap wordt er echter rekening mee gehouden dat het banenverlies in deze sector mogelijk tot wel 50.000 op zal lopen. Veel van deze banen gaan verloren in de verwerkende industrie omdat conservenfabrieken en groentenverwerkers hun bedrijven sluiten of hun activiteiten op een laag pitje moeten zetten.

Ondanks de vele uitdagingen op alle gebieden vertoonde de agrarische sector gedurende het derde kwartaal van 2017 verrassend genoeg de grootste groei van de voorbije 21 jaar.

"De primaire en secondaire agrarische sectoren genereerden €7,4 miljard uit vreemde markten, waarmee de positieve handelsbalans op €2,3 miljard kwam te staan. Dit resultaat was met name te danken aan de solide export van fruit, granen, zuivel en suikerproducten. Het behoud van een gezonde internationale vraag naar Zuid-Afrikaanse producten is dan ook van levensbelang omdat hiermee banen gered kunnen worden en de groei wordt bevorderd wat bijdraagt aan het verminderen van de armoede," legt Sifiso Ntombela, hoofd handel en internationale markten van het invloedrijke agrarisch handelsbureau Agbiz uit.



Publicatiedatum: