Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bacteriën beschermen bladluis tegen vijanden

Een internationale studie onthult een nieuwe functie van bacteriën die in de erwtenbladluis leven: zij kunnen de verdediging onderdrukken van de plant waarop de bladluis zich voedt.

Daardoor komen er minder vijanden zoals sluipwespen af op de noodkreet van de plant en stijgt de overlevingskans van de bladluis. Het onderzoek van Wageningen University & Research en University of Oxford is gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature Communications.

Verdediging door geurverspreiding
Als een plant bedreigd wordt doorbladluizen, verdedigt deze zich door een geur te verspreiden die natuurlijke vijanden van de bladluizen aantrekt, zoals sluipwespen. De plant rekruteert zo 'lijfwachten' die de plant verdedigen door de belagers aan te vallen.

De studie in Nature Communications toont aan dat diverse bacteriële hulptroepen van de erwtenbladluis de overleving van de bladluis verhogen door de geurrespons van de plant te manipuleren. Met andere woorden: de bacteriën onderdrukken de noodkreet van de plant op een of andere manier. De studie onthult daarmee een nieuw mechanisme waarmee de bacteriën, zogeheten symbionten, de bladluis helpen. Tevens laat de studie zien dat het belangrijk is om het microbioom, de 'darmflora', van insecten te bestuderen om de interacties tussen soorten te begrijpen.

Plaag milieuvriendelijk bestrijden
Bladluizen behoren tot de belangrijkste plagen van gewassen in de gematigde streken. Een beter begrip van de relaties tussen bladluizen en hun bacteriële symbionten kan helpen om milieuvriendelijke methoden te ontwikkelen om deze plagen te bestrijden. Bijvoorbeeld door vast te stellen of de bladluizen beschermende bacteriën met zich meedragen en door de selectie van gewasvariëteiten die in reactie op aantasting door bladluizen een zo groot mogelijke aantrekking van vijanden van de bladluizen teweeg brengen.

Deze studie komt voort uit een samenwerking tussen het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University en het Department of Zoology van de University of Oxford (Verenigd Koninkrijk), en werd gefinancierd door het EU Marie Curie programma.

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: